среда, 28. децембар 2022.

Salata od ječma i jabuke

Salata koja vam može zameniti ceo obrok ili kao prilog.... idealna za vegeterijance ili za dane posta, samo izostaviti parmezan ili koristiti vege sir.


Sastojci: 150 g ne kuvanog ječma, 450 ml vode, 1/2 kašičice soli, 45 ml limunovog soka, 60 ml maslinovog ulja, po ukusu so i biber, 2 pune šake rukole ili spanaća, 1 veča kisela jabuka ( Granny Smith ), 1 zreli avokado, 1 puna kašika iseckanog peršuna, 1 puna kašika iseckanog bosiljka, 25 g istostiranih pikan oraha, po želji parmezan sir

Priprema:  Očistiti ječam, isprati pod mlazom hladne vode i naliti sa hladnom vodom, dodati so.
Poklopiti poklopcem i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok se ne skuva ali da se ne prekuva.
Trebaće vam od 25 do 40 minuta da se ječam skuva, u zavisnosti koji koristite.
Voda bi trebala sva da uvri, ako nije, ostavite ječam poklopljen da svu vodu upije, ili ocediti od viška vode. ( u zavisnosti koliko je ječam skuvan da se ne bi stajanjem raspao )

U veću zdelu dodati skuvan ječam, koji ste viljuškom rastresli.
Jabuku oprati i iseći na manje kocke, avocado iseći te i njega iseći na kockice.
Rukolu , ako je nemate može i spanać, oprati i ocediti od viška vode, iskidati na krupnije komade i dodati u zdelu.

Tostirane pikan orahe, ako ih nemate može i običan orah, grubo iseći i njih dodati u zdelu. Dodati iseckan peršun i bosiljak.
U posebnu zdelicu umutiti limunov sok, maslinovo ulje, so i biber i preliti preko salate.
Po želi možete staviti tanke i sitne parčiće parmezana, promešati i ostaviti da se rashladi u frižideru.
Poslužiti kao kompletan obrok ili prilog.
Ja sam ovu salatu nosila kod prijatelja i jeli smo je uz meso sa roštilja.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар