субота, 31. децембар 2022.

Slatke prhke kiflice

Ove kiflice sam videla na Instagramu i jako su mi se dopale na izgled i naravno da sam morala da pitam za recept i verujte da se nisam pokajala što sam ih napravila i uskoro ću ih opet praviti samo za našu dušu jer ove sam nosila mojoj kćerki za prvi Božić.


Sastojci: 500 g putera, 2 jajeta, 1 kesica praška za pecivo, 50 g šećera, 90 ml limunovog soka, 120 ml vode i 850 do 900 g brašna, 1 kesica vanilin šećera, korica od 1 limuna
i još: džem po vašem izboru, kristal ili šećer u prahu.

Priprema: Puter sobne temperature, koji ste isekli na kockice, pomešati sa šećerom, limunovom koricom, vanilin šećerom, jajima  i trećinom brašna, koje ste prethodno prosejali zajedno sa praškom za pecivo i sjediniti varjačom, dodati i drugu trećinu brašna i ponovo sjediniti varjačom, dodati izmešan limunov sok sa vodom i na kraju dodati  ostatak brašna ali ne sve, jer sva brašna ne upijaju isto tečnost pa ako je potrebno dodati i ostatak brašna samo toliko koliko da dobijete testo koje se ne lepi za ruke. Oblikovati testo  u valjak pa podeliti na 6 jednakih delova a to je otprilike oko 295 g, malo stanjiti u diskove, zaviti svaki deo u foliju i ostaviti preko noći u frižider.

Sledećeg dana, izvaditi iz frižidera i dok vi pijete vašu prvu jutrnju kafu ostaviti na sobnoj temperaturi. 
Blago pobrašniti radnu površinu i malo preko testa i oklagijom rastanjiti testo manje od pola cm. Ja volim da su mi kiflice manje a vi kako volite, pa podelite testo na 12 delova.  Na svaki širi deo staviti džem ili čokoladni namaz pa zaviti kiglice.

Za ovu količinu testa će vam trebati dva pleha. Prekriti ih pek papirom i naređati kiflice. Kad ste završili sa prvim plehom, uključiteri rernu na 180°C i u zagrejanu rernu peći kiflice oko dvadesetak minuta ali pazite, moraju vam ostati svetle.
Dok se prva tura kiflica peče vi za to vreme tanjite ostatak testa.


Ispečene kiflice uvaljati u kristal šećer ili ostaviti ih na žici da se ohlade pa ih posuti prah šećerom zamirisan vanilom.

Kiflice možete čuvati u zatvorenoj kutiji na hladnom mestu i pre nego što ćete i poslužiti ostaviti ih na sobnoj temperaturi.


Od ove količine sam dobila 72 kiflice i moje kiflice nisu male, a vi ako želite još manje onda svaki deo podeliti na 16 delova.


Najbolje si mi uz kafu ili čaj.....Prijatno!!!






Нема коментара:

Постави коментар