недеља, 12. фебруар 2023.

Hleb sa mlaćenicom

Hlebovi koji se prave sa mlaćenicom, kefirom ili jogurtom budu jako dugo meki i vazdušasti, ako išta ostane za sledeći dan. Ova vrsta hleba je idealna za sendviče.


Sastojci: 60 g putera, 400 g brašna za hleb, 1 kašičica šećera, 1 puna kašičica soli, 7 g suvog kvasca, 315 ml buttermilk, 1 jaje

Priprema:  Zagrejati vrlo malo buttermilk i tu dodati 30 g putera i mešajte dok se puter ne otopi ili razmekša,
Prosejati brašno, dodati šećer, so i sve promešajte i na kraju dodajte suvi kvasac u brašno te i to sjedinite zajedno sa brašnom.
Ako koristite kvasac koji prethodno mora da se aktivira, aktivirajte ga sa malo zagrejanog buttermilk i malo šećera. Ja koristim kvasac koji se dodaje direktno u brašno bez prethodnog aktiviranja.
Dodati zagrejan buttermilk, blago umućeno jaje u brašno i sa varjačom zamesiti testo.

Ja testo mesim mikserom i ovo testo ćete mesiti mikserom oko 5 minuta.
Testo će vam biti dosta lepljivo.
Istresite ga na radnu površinu i bez dodavanja ekstra brašna mesićete ga vlažnim rukama, to ustvari neće biti neko mešenje, već više lupanje o radnu površinu i lupajte ga tako jedno 5 minuta..
Po potrebi vlažite ruke, ali po vrlo malo da ne dodajete ekstra tečnosti u već meko i lepljivo testo.
Na kraju, oblikovati ga u kuglu, vratiti nazad u zdelu, koju ste blago premazali sa malo otopljenog putera, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i rastanjiti u pravougaonik, dužine pleha u kom ćete peći.
Ja sam pekla u pleh oko 10cm širine i 32cm dužine.
Rastanjeno testo zaviti u rolat i staviti u kalup, koji ste prethodno premazali sa puterom.
Pokriti i ostaviti da se testo još jednom podigne.

Dok testo raste zagrejati rernu na 185°C.
Zagrejati preostali puter i premazati naraslo testo i peći oko 35 minuta ili dok vam gornja korica lepo ne porumeni.
Izvaditi pečeni hleb, pažljivo izvaditi iz kalupa i ostaviti da se hleb potpuno ohladi pre nego što ga sečete.
Hleb je odličan i sledećeg dana.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар