среда, 15. фебруар 2023.

Posna čorba od povrća

Znam da ne postite svi sredom i petkom na vodi, ali za one koji to čine, evo idealne čorbice, koja uz parče hleba, može da vam bude i kompletan zdrav obrok.


Sastojci: 1 glavica luka, 1 crvena paprka, 2 stabljike celera, 2 do 3 šargarepe, 2 manja korena paškanata, 100 g iskidanih cvetića karfiola, 2 veća krompira, desetak prokulica, 3 do 4 čena belog luka, pola korena celera, 2 do 3 manje ljute papričice, 1 kašika pirea od paprika, ( ko ne posti na vodi može i ajvar ) 100 do 150 ml kuvanog paradajza, 50 g ječma, heljde ili pirinča, 2 do 3 lista lorbera, 2 l vode ili po potrebi, začini po ukusu, seckani peršun

Priprema: Svo povrće očistiti i oprati.
U veću šeršpu staviti jednu šargarepu koju ćete izrendati na sitnu strana pa dodati: preostalu šargarepu iseckanu na kockice, iseckan crni luk na kockice, paškanat iseckan na kockice, koren celera iseckan na kockice, stabljike celera iseckane na kockice, lorber i naliti sa 2 l vode i pustite da se kuva, dodati iseckanu papriku na kockice, beli luk isečen na krupnije.
Dok se to kuva iseckati krompir na malo veće kockice, karfiol iskidati na sitnije cvetiće i prokulice iseći na rezance. Ako nemate prokulice može i običan kupus.

Kad je provrelo, dodati ječam ( ko nema ječam može heljda, pirinač ili orzo pastas ) pire od paprika, kod mene je on ljut jer tako volim, a za vas, koji ne postite na vodi, dodajte jednu, dobro punu kašiku ajvara, sipati kuvani paradajz iz flaše, dodati lovorov list, začine po vašem ukusu i preostalo povrće, zajedno sa malim ljutim paprikama i kuvati dok krompir ne omekša.
Ako je potrebno dodati još vode dok ne dobijete željenu gustinu čorbe.
Skuvanu čorbu posuti iseckanim peršunom i poslužiti toplu uz parče hleba. ( ja hleb ne jedem a ako ga jedem, to su retke prilike )

Ova čorba može da se napravi i tako što možete svo povrće izdinstati na maslinovom ulju, naliti pilećom ili povrtnom supom i skuvajte kao fini obrok za svoju porodicu. Po želji možete dodati i male ćuftice od mesa, kratko ih propržuti pa dodati u čorbu da se dokuvaju sa povrćem, ili dodati kolutiće kobasice po vašem izboru.
Što se tiče povrća, koristite ono što volite i imate sveže ili u zamrzivaču.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар