уторак, 14. фебруар 2023.

Grčka krem pita.... Bougatsa

 Ovu grčku krem pitu sam davno, davno pravila još 2017 godine po receptu moje cool prijateljice Ruzice13, koju sam imala priliku da i lično upoznam i družim se s njom...nekako smo se udaljile jer smo se mi odselili malo dalje ali to ne znači da se ponekad ne čujemo.

Nemam puno fotkica ovog kolača ali ovo što imam je dovoljno da vidite koliko je ovaj kolač divan.

Sastojci:  4 jaja, 2 žumanca, 200 g šećera, 400 ml mleka, 400 ml pavlake za kuvanje, 1 kašičica vanilinog ekstrakta, 1 kesica praška za pecivo, 450 g tankih kora za baklavu, 100 g otopljenog putera, šećer u prahu, cimet u prahu

Priprema: Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Puter istopiti i premazati pleh veličine 23cm X 35cm. Premazati dve kore puterom i staviti u pleh, jednu preko druge.

Sve ostale kore, jednu po jednu, samo poprskati puterom, skupljati ih kao da pravite harmoniku i stavljati ih u pleh, jednu pored druge. Trebaće vam oko 13 do 15 kora u zavisnosti od pleha. Ostatkom putera poprskati kore odozgore i peći tako pripremljene kore da porumene i budu hrskave.

Da dobijete hrskavost kora staviti vrlo blizu gornjim grejačima, ali ne potpuno ispod jer će kore izgoreti, znači budite pažljivi kad ih pečete.

Dok se kore peku napraviti krem sa kojim ćete preliti pečene kore.  Žicom mutiti jaja, 2 žumanca i šećer dok se šećer ne otopi. Dodajte vanilin ekstrakt, prašak za pecivo, mleko i pavlaku i sjediniti sve zajedno. Pečene kore prelijte preko pečenih kora, sačekajte nekoliko minuta da se krema upije u pečene kore.

Smanjiti temperaturu na 180°C, vratiti nazad pleh sa korama i peći još 20 do 25 minuta, isključiti rernu i ostaviti pleh u rerni da odstoji još desetak minuta.

Kolač ohladiti, posuti pomešanim šećerom u prahu izmešan sa cimetom, iseći na kocke i poslužiti.

Dodaću slike izrade kad budem pravila ovaj kolač a praviću ga uskoro.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар