уторак, 7. фебруар 2023.

Kolač sa kruškama

Stvarno lep kolač, koji je hrskav spolja a unutrašnjost mu se topi u ustima.


Sastojci: 150 g putera*, 2 jaja, 50 g brašna, 50 g samlevenog blanširanog badema, 6 g praška za pecivo, 1 / 4 kašičice cimeta, 80 g šećera, 1 kesica vanilinog šećera, 30 ml mleka, 3 kruše, 30 g putera, 1 kašika šećera

Priprema:
Neka su vam sve namirnice sobne temperature.
Kruške oljuštite, očistite ih i preseći na pola i onda svaku polovinu preseći po dužni na 3 - 4 dela pa opet na pola da imake kraće parčiće
U veći tiganj staviti puter da se zagreje i u zagrejani puter dodati kašiku šećera i mešajte dok se šećer ne otopi i tek na kraju dodati kruške i na osrednjoj temperaturi pustiti ih da se karamelizuju, polako ih okrenuti, ali nemojte ih dugo karamelizovati da vam se ne raspadnu.
Ostaviti sa strane da se ohlade.

Uključiti rernu na 160°C da se greje.

Umutiti omekšali puter sa šećerom i vanilinim šećerom u penastu masu.
Ako mislite da vam je ovo puno putera, polovinu, tj 75 g zamenite sa 35 g sosa od jabuka, ja nisam.
Dodati jedno celo jaje i kašiku brašna i umutiti, dodati drugo jaje i 2 kašike ( 30 ml ) mleka i umutiti sve zajedno i na kraju dodati ostatak brašna izmešano sa praškom za pecivo, cimet, samlevene blanširane bademe i sve sjediniti spatulom.
Uzeti manji kalup za tortu ( 20 cm ) i dobro ga premazati hladnim puterom i posuti sa malo brašna ili isprskati sprejom za pečenje.
Sipati kašikom umućenu masu ,poravnjati i odozgore staviti karamelizovane kruške i ako ima bilo koja tečnost u tiganju sipati preko krušaka i staviti u zagrejanu rernu da se peče.

Peći oko 40 do 50 minuta ili dok vam čačkalica ne bude suva, kad je zabodete u sredinu kolača.
Ostaviti da se ohladi, otvoriti obruč, iseći na komade i poslužiti toplo sa kuglom sladoleda ili umućenom slatkom pavlakom.
Kod mene je bilo samo posuto sa prah šećerom.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар