субота, 11. фебруар 2023.

Varivo od kelja i krompira sa kobasicom

 Kranjske kobasice obožavam i veoma retko kupjem bilo koje druge, ali u zadnje vreme mi nešto nisu tako dobre ovde gde sam ih ranije kupovala pa mi je prijateljica donela iz metropole...zaista su najbolje.


Sastojci: 50 ml maslinovog ulja, 4 kranjske kobasice, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 1 kašičica dimljene mlevene paprike, 1 puna kašika brašna, 3 lista lisnatog kelja ( može i kupus ), 4 osrednja krompira, 2 veće šargarepe, 2 lista lorbera, oko 2 l pileće supe ili obične vode, 100 g ljutog ajvara, po ukusu začini; so, biber, suvi začin

Priprema: U šerpu zagrejati ulje i dodati kobasice isečene na kolutove, propržiti ih da malo porumene.
Za to vreme iseckati beli i crni luk i dodajte u šerpu, pržiti da luk omekša i postane staklast, povremeno promešati.

Dok se luk prži, očistiti šargarepu i krompir i iseći na manje kockice.
Preko luka i kobasica posuti sa brašnom i mlevenom dimljenom paprikom ( može i obična mlevena paprika ) i propržiti vrlo kratko.
Dodati krompir, šargarepu, lovorov list, ajvar i naliti sa pilećom supom ili običnom vodom.
Pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok povrće ne omekša.
Pred kraj kuvanja dodati opran i na sitnije isečen lisnati kelj i pustiti da vri vrlo kratko, da samo kelj omekša.
Ako koristite kupus umesto kelja, staviti zajedno sa krompirom da se kuva jer njemu treba više vremena da se skuva nego kelju.

Začiniti začinima po vašem ukusu i gustinu variva odredite onako kako vaši ukućani vole.
Poslužiti toplo, ko želi može dodati i kašiku gustog jogurta ili kisele pavlake u svoj tanjir.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар