четвртак, 16. фебруар 2023.

Salata od karfiola i nara

Salata koja može da vam bude samostalni lagani obrok ili prilog roštilju ili ribi...


Sastojci: 1 veća glavica karfiola, 3 pune kašike semenke susama, 3 pune kašike pinjola, 3 pune kašike semenke suncokreta, 3 pune kašike semenke bundeve, 1 mala kašika maslinovog ulja, 1 puna kašika curokata, po 2 pune kašike seckanog peršuna, nane i korijandera, 50 ml sveže isceđenog limunovog soka, ili po ukusu, 50 ml maslinovog ili ulja od avocada, po ukusu so i sveže samleven biber, 1 veći nar, 2 do 3 čena sito iseckanog belog luka, 3 do 4 struka mladg luka

Priprema:  Karfiol očistiti, oprati i iskidati na cvetove.
 Velike cvetove iskidajte na sitnije i staviti u multipraktik i samleti da bude veličine kao zrno pirinča.
Ako je potrebno uraditi iz nekoliko puta.

Na suvi tiganj ispržite semenke susama da vam malo porumene.
Sipajte u manji tanjirić. Na tom istom tiganju istostirajte pinjole samo da blago porumene, dodajte ih tamo gde je susam i u taj isti tanjir dodajte semenke curokata.

Supati vrlo malo ulja u tiganj i ispržiti semenke suncokreta i bundeve, stalno mešajući, ali pazite da vam ne izgore semenke, već vrlo blago da porumene.
Očistiti nar.
Sve začinske biljke operite i iskidajte samo listiće te ih iseckajte što sitnije možete.
Beli luk očistiti i iseckati što sitnije možete.
Mladi luk očistiti, oprati i iseckati vrlo sitno.


Sve sastojke staviti u veću zdelu.
Posebno umutiti limunov sok, ulje koje koristite, so i sveže samleven biber i preliti preko salate, pažljivo promešati, probati da li je šta potrebno i poslužiti odmah.

Uskoro počinje vaskršnji post, ova salata vam može biti kompletan obrok, takođe je i gluten free.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар