уторак, 23. април 2013.

Dedini brkovi / Pastry with wallnuts and apricot jam

Mnogo nas pravi ovu vrstu kolača i svako je pravi na svoj način, ovo je recept moje mame, a kao što znate,mamini su recepti za nas najbolji.

(Scroll down for English Version)




Sastojci za testo:

350 g brašna + kašika-dve za valjanje testa
4 egg yolks
150 g putera sobne temperature
1 prašak za pecivo
100 g šećera
90 ml mleka
1kašika vanile ili vanilla paste ili kesica vanilinog šećera

Sastojci za fil:

4 belanca
150 g šećera
150 g mlevenih oraha
1 kašika kakaoa

i još:

 100 g džema od kajsija

Priprema:

 Prosejati 350 g brašna sa praškom za pecivo i napraviti udubljenje.Dodati blago umućena žumanca, puter,mleko,šećer i vanilu. Umesiti glatko testo i ostaviti na stranu dok vi pripremite fil.

Umutiti belanca i postepeno dodavati šećer dok ne dobijete lepu gustu smesu, dodati samlevene orahe i ako volite, kašiku kakao.Ja nisam stavljala kakao. Staviti fil na stranu.

 Blago pobrašniti radnu površinu. Testo podelite na dva dela ( u mom originalnom receptu je testo podeliti na tri dela ) i rastanjiti ga na dužinu pleha u kome će se peći.

Celo rastanjeno testo premazati sa polovinom džema od kajsija i premazati testo sa polovinom umučenog fila od belanaca i oraha,uviti u rolat sa obe strane testa po dužem delu i staviti u pleh, na koji ste stavili papir za pečenje. Ako stavite testo u uži pleh koji ima ivice testo će se namje raširiti po širini i imaćete uže parčiće kad isećete, kod mene je pleh bio 23cm X 42cm i testo se malo raširilo po širini, ali meni je to sasvim u redu,mada bi, možda vizualno,bili lepši manji komadići.

Tako uraditi i sa drugim delom testa.

Rernu zagrejati na 175*C i peći dok blago ne porumeni

Toplo testo posuti sa prah šećerom, ostaviti da se ohladi i seći na štanglice. ( moje su sečene tople i testo se malo mrvilo )

Prijatno!!!!!






Pastry with ground walnuts and apricot jam

This comes from my Mom's  old recipe note book, but most likely lot of people have same, or vary similar, recipe.







Ingredients: 

350 g all purpose flour + spoon or two, for dusting working area
4 egg yolks
150 g unsalted butter room temperature
16 g baking powder
100 g caster sugar
90 ml milk
1 spoon vanilla or vanilla paste or vanilla sugar

For filling:

4 egg whites
150 g caster sugar
150 g ground walnuts
1 spoon coco
100 g apricot jam

Directions:


In a large bowl sift flour and baking powder. In the middle of flour make small well and add mixed, with fork, egg yolks,sugar,soften butter,vanilla and milk.Knead in a soft, workable dough. Leave it on the side to rest until you make filling for the pastry.

Beat  egg whites until forms soft peaks and then slowly add caster sugar and beat it until egg whites are firm and glossy.Add ground walnuts and if you are using coco,toss it with walnuts. Put it on side.

Working area or board, dust with flower and dough divide on half.Each half of a dough roll with rolling pin length of a baking pan, around 30 to 40cm ( 15" to 18" long ) sides should be shorter.Spread over  half of apricot jam and then spread half of walnuts .Roll longer sides on both sides and rolls should "meet" in the middle.

Spray baking pan with PAM or line with parchment paper and put it on one side, making enough space for the other half of a dough.
Repeat with the other half of a dough.

Preheat oven on 175*C ( 350F ) and bake until is pale golden about 20 to 30 minutes.

Warm pastry dust with icing sugar,let it cool in a baking pan and then slice it in a inch wide slices and serve it with coffee or tea.

Enjoy!!!!


8 коментара:

  1. e nisam ih bas sto godina jela.. aah, tako primamljivo izgledaju :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jovanka.Da znaš da ih ni ja nisam odavno jela. U moru novih recepata, koje želimo da isprobamo, zaboravimo na naše stare,dobre recepte.Topli pozdrav

      Избриши
  2. This just look scrumptious! Can't wait to give a try tonight! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Thanks Ivana. Please, let me know if is up to your taste.

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo mi je odličan starinski kolač, recept je super i kolač krasno izgleda !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je iz neke sveščice koju moja mama ima i u pravu si, ti starinski kolačio su fenomenalni. Ovaj kolač što duže stoji, ako može da ostane, to je bolji, prosto se topi u ustima. Pozdrav.

      Избриши
  5. Prelep recept,slican imam i ja i cesto ga koristim,a fil menjam-nekad umesto orasa stavim i kokos,mak,lesnike,jednom sam stavila i dobro ocedjene visnje.Odlican i zahvalan recept!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno. Sigurna sam da se nadev može menjati po ukusu. To sa višnjama bi mi se baš dopalo.Puno pozdrtava.

      Избриши