субота, 28. децембар 2013.

Torta Ferrero Rocher

Još jedna idealna torta za najlepšu noć u godini....Novu Godinu ili za Božić...brzo se napravi i fantastičnog je ukusa,probajte.

Ovog puta imamo dve domaćice za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " su naše blogerice Sanda i Kristina, sa bloga " Legice u kuhinji " koje su nam zadale temu LEŠNIK i njima šaljem ovaj recept.



   Sastojci za biskvit:

     5 jaja
     100 g šečera
     1 kesiva vanilinog šećera sa ukusom ruma
     200 g tostiranih i mlevenih lešnika
     25 g ne zaslađenog kakao
     35 g brašna
     1 kesica praška za pecivo

    Sastojci za fil:

     200 g omekšalog putera
     200 g čokolade ( kod mene je pola sa 70% kakaoa i pola mlečna čokolada )
     160 g nutella
     60 g napolitanki sa punjenjem od lešnika

    Sastojci za ganache:

     100 g čokolade sa 70% kakao
     50 g mlečne čokolade
     25 g putera
     60 ml pavlake

    i još:

     12 čokoladnih pralinica Ferrero Rocher


Priprema:

Umutiti jaja sa dodatkom šećera i vanile u gustu i svetlu smesu.
U posebnu činiju izmešati lešnike, koje ste pre mlevenja, malo ispekli i oljuštili,brašno, kakao i prašak za pecivo.
Umešati veoma pažljivo, dodavajući malo po malo u umućena jaja.
Podmazati kalup za tortu,  prečnik 22cm i prekriti samo dno sa papirom za pečenje.
Isipati smesu,poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 25 do 30 minuta.
Ostaviti da se ohladi u kalupu, prevrnuti biskvit na žicu za hlađenje i ostaviti da se potpuno ohladi.
Ohlađen biskvit preseći na pola i ostaviti da se i dalje hladi.

Na pari otopiti čokoladu i ostaviti da se ohladi i malo zgusne ali pazite da vam se ne ohladi.
Dodati u čokoladu puter i nutelu i umutiti sa mikserom.
Dodati sitno iseckane napolitanke i sve izmešati sa spatulom.


Staviti na tacnu jedan deo biskvita sipati preko biskvita fil, poravnjati i staviti preko fila drugi deo biskvita i malo pritisnuti rukom.
Ostaviti u frižider nekoliko sati.
Na pari otopiti čokoladu, puter i pavlaku, preliti tortu.
Ukrasiti sa pralinama i ostaviti preko noći u frižider.
Pre služenja torte, najbolje je izvaditi tortu sat dva, pre nego što ćete je poslužiti, inače fil je tvrd ako je sečete odmah po vađenju iz frižidera.
 Prijatno!!!!!




16 коментара:

  1. prefina! cesto ju pravimo za razne prigode… Izgleda skroz njam :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno...pravila sam je ranije ali na drugačiji način, moraću da postavim i taj recept.

      Избриши
  2. I think that it would be one of my favourite cakes, Zoki... Well done, my friend, and have a nice evening! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. If you love chocolate then this is IT. Thank you so much and enjoy your weekend. Hugs, my friend:)

      Избриши
  3. Kako se čokoladna glazura cakli... Čula sam za tu tortu ali nikad je nisam probala. Neobično je kako se kod nas prime te homemade varijante poznatih kupovnih slatkiša. Zorica, ko vam jede te silne slatkiše koje pravite, ako kažete da ne volite slatko?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad se glazura ohladi, nema baš taj sjaj, ali ću videti danas, kad je izvadim iz frižidera da odstoji na sobnoj temperaturi, da li će joj se sjaj povratiti.
      U pravu si, slatko ne jedem ali zato imamo decu,unučiće i prijatelje, koji ih obožavaju i pravim ih za njih.
      Srećna Nova Godina:))

      Избриши
  4. Predivna tortica, a glazura je zaista posebna... srecni praznici i sve najlepse u Novoj godini!:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Prava praznična poslastica. baš po mom ukusu! Čokolada, čokolada i čokolada... vooolim!! Srećna Nova godina!

    ОдговориИзбриши
  6. Prava praznicna torta! Srecni vam praznici, sve najbolje u Novoj godini!

    ОдговориИзбриши