понедељак, 5. мај 2014.

Štrudla sa nutelom i lešnicima

Ako volite ferero roche kuglice, volećete i ovu štrudlu ( ova štrudla je pravljena za Uskrs )



Sastojci: 500 g brašna + za doradu testa, 8 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 250 ml tople vode, 70 g mleka u prahu, 100 g pire od jabuka, 1 kašika vanile ili 1 kesica vanilinog šećera, 75 g šećera, 50 g otopljenog putera, 2 jaja, korica od pomorandže, 70 g suvog grožđa ( ne mora ), 150 g krupno sečenih pečenih lešnika, 4-5 kašika nutele

Priprema: Uzeti pola količine tople vode, dodati suvi kvasac i kašičicu šećera,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Ako koristite suvo grožđe, potopite ga u malo ruma ili tople vode, kod nas suvo grožđe nije previše suvo, tako da ga nisam potapala, ako ne volite suvo grožđe, ne morate ga ni stavljate, mi ga volimo i zato ga dodajem u testo. Ostaviti sa strane da grožđice malo omekšaju.

Prosejati brašno, dodati šećer, ako koristite vanilin šećer, dodati sada, ako koristite tečnu vanilu dodati je sa tečnim sastojcima, dodati mleko u prahu i izmešati sve zajedno.
Umutiti jaja sa viljuškom,sipati u brašno, dodati narasli kvasac,ostatak tople vode,otopljen i prohlađen puter,pire od jabuka,oceđeno suvo grožđe i izrendanu koricu pomorandže.
Mikserom sa spiralnim nastavcima umesiti testo.

Pobrašniti radnu površinu i isipati testo.Mesiti,uz dodatak brašna dok ne dobijete glatko i meko testo koje se, po malo, lepi za ruke. ( ne sećam se koliko tačno brašna sam dodala pri doradi testa, zapisala sam, ali sam greškom papir bacila )
Testo oblikovati u kuglu,premazati svuda sa malo ulja i vratiti nazada u posudu u kojoj ste zamesili testo.Pokriti sa providnom folijom i ostaviti testo preko noći na hladno mesto ili frižider.
Ujutru izvaditi testo iz frižidera ( meni je stajalo u garaži jer je preko noći hladno ) tom prilikom je testo dosta naraslo,premesiti ga i ostaviti i ostaviti da se malo zagreje na sobnoj temperaturi.

Dok testo stoji, ispeći lešnike,samo dok ne zamirišu,skinuti im kožicu dok su topli i krupno ih iseći ( ja sam ih stavila u kesu i izlupala sa oklagijom )

Blago pobrašniti radnu površinu ( meni nije bilo potrebno brašno jer testo  rastanjujem na granitnoj površini i ne lepi mi se ) i rastanjiti u pravougaonik debljine oko pola cm. Premazati svuda sa nutelom a na donjem delu testa ostaviti ostaviti nekoliko cm ne premazano. Posuti sa seckanim lešnicima i zaviti u rolat.


Kalup za hleb, 22cm X 10cm, podmazati sa hladnim puterom, staviti zavijenu štrudlu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da štrudla naraste.
Naraslo testo premazati sa umućenim jajetom.


Pečenu štrudlu ostaviti u kalupu 5 minuta,izvaditi i ostaviti na žici da se ohladi.
Seći je ohlađenu.

Prijatno!!!!!









11 коментара:

  1. Jaoooj, Zoki, prosto je nemoguce postici isprobavanje svih savrsenih i primamljivih recepata sa vaseg bloga. Toliko ih je :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Saška, ima ih još puno koje tek trebam da postavim ovde, na ovaj način mi je bolje, jer su svi moji recepti na jednom mestu. Od srca ti hvala.

      Избриши
  2. Zorice, često vidim u receptima da koristite pire od jabuka u testu. Verovatno mu "daje" neku posebnost. Pretpostavljam da vi to kupujete gotovo. Da li bi ga zamenila samo skuvana i ispasirana jabuka? U količini koju navodite.

    ОдговориИзбриши
  3. Snežana, pire nekada napravim sama, nekada ga kupim i stavljam ga u testo jer dodatkom pirea koriste se manje masnoće, puter,jaja,ulje. Ne znam jesam li stavila recept kako ga ja pravim, ako nisam, staviću ga sutra.Pogledaj sutrašnji post kako se pravi u domaćem izdanju.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  4. vrijednice naša ... kako samo divno izgleda ova štrudlica.baš bi mi lijepo prijala sada uz kafu !
    zagrljaj ti šaljem !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Danka, hvala tebi puno. Ova štrudla je odliččna i sledećeg dana kad se malo zagreje, uz kafu ili šolju mleka, idealan doručak. Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Анониман5. мај 2014. 15:15

    Jao ova ide u omiljene -Više nego divna!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Džoli, ovo je za sve vas koji volite čokoladu a za divno čudo, i ja sam pojela parče ali tek sledećeg dana.Hvala ti puno.

      Избриши
  6. O da, volimo ! :) Super mi je štrudla, sa ovako iskombiniran sastojcima mislim da može biti samo odlična !

    ОдговориИзбриши
  7. Za divno čudo, i ako nisam ljubitelj slatkog, pojela sam parče ove štrudle za doručak, samo sam je malo zagrejala i veoma mi se dopala.

    ОдговориИзбриши