четвртак, 1. мај 2014.

KuVarijacije......Pita sa šparogama

Nisam bila sigurna da li ću uspeti da učestvujem u ovomesečnoj blogerskoj igrici KuVarijacije, ja sam znatiželjna i volim svašta da isprobam, samo mi je najveći problem što nas je samo dvoje u porodici i ne može se pojesti sve što bih ja htela da pripremim...ali nekako uspeh da napravim ovu pitu od šparuga ( više nisam sigurna kako se ovo povrće, koje izuzetno volim,zove-šparuga, sparoga...ja je znam  kao asparagus na engleskom ) sa Tamarinog bloga " What's for dessert?"



Sastojci za testo:

200 g brašna ( koristila sam svenamensko )
100 g putera
1/2 kašičice soli
3 kašike ledene vode

U brašno dodati so i sve promešati, dodati kockice hladnog putera i utrljati rukama u brašno. Kad dobijete mrvičastu smesu dodati hladnu vodu,kašiku po kašiku i umesiti glatko testo ( meni je bilo potrebno 4 kašike ledene vode.
Rukama oblikovati u loptu i onda poravnjati da dobijete disk,zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider oko pola sata.

Dok je testo u frižideru, pripremiti nadev.

Sastojci za nadev:

200 g očišćenih divljih šparoga
1 manja glavica crnog luka
100 g sitnije sečene dimljene slanine
100 g kuvanog kukuruza
2 jaja
200 ml pavlake za kuvanje
100 g kisele pavlake
50 g sveže izrendanog parmezana
so i veže samleveni biber

i dodatak po mom ukusu:

2 čena sitno iseckanog belog luka
1 kašika sitno iseckanog peršuna

Priprema:

U tiganj staviti kašiku ulja i zagrejati na osrednjoj temperaturi, dodati sitno iseckan crni luk i propržiti ga dok ne postane staklast i dodati sitnije sečenu dimljenu slaninu da se proprži sa svih strana. Dodati kuvani kukuruz,sitno iseckanog belog luka i sve to pržiti zajedno jedan minut. Skloniti sa vatre.

U zdelu umutiti dva jaja, dodati pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku,izrendani sir,biber i soli po ukusu i sitno iseckan peršun i sve umutiti sa žicom za mućenje. Ostaviti u frižider.

Šparuge oprati ( čitala sam da su divlje šparuge gorke i preporučuje se da se malo prokuvaju da ispuste tu gorčinu, ja nemam divljih pa sam koristila kupljene u prodavnici ),očistiti od zadebljanih donjih delova i iseći na sitnije komade.Vrhove, po želji, možete sačuvati za dekoraciju na gornjem delu pite a i ne morate. Ostaviti ih sa strane na kuhinjskoj krpi da se osuše od viška tečnosti.

Izvaditi testo iz frižidera i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti u krug da vam bude dovoljno veliko da prekrije dno i stranice kalupa,veličine od 26cm.
Testo je izuzetno fino za rad i tako rastanjeno preneti ga u kalup i vašim prstima poravnjati i utisnuti u stranice kalupa.
Preko testa staviti pek papir a na pek papir staviti keramičke kuglice koje služe za pečenje testa u kalupu, ako ih nemate staviti pasulj ili pirinač.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko 10 minuta onda skloniti pek papir sa kuglicama i peći još 5 minuta. ( mnogi ne stavljaju ništa preko testa, već samo testo izbodu viljuškom, to se radi da testo se ne bi naduvalo i bilo neravno.)

Izvaditi tako pečenu koru i po dnu naređati isečene i suve šparuge, preko njih posuti svuda ispržen luk i slaninicu sa kukuruzom i zaliti sa smesom od jaja i pavlake.
Vrhove šparuga možete naređati po površini pite, u obliku koji vi volite.
U originalnom receptu nije rečeno na kolikoj temperaturi da se pita peče, ja sam je pekla na 175*C i na toj temperaturi obično pečem sva testa i peciva i peći oko 20 do 25 minuta dok fil ne očvrsne i ne dobije lepu rumenu boju.

Meni je bilo potrebno oko 30 do 35 minuta pečenja da bi nadev očvrsnuo i dobio rumenu boju.


Nekim slučajem, kad sam pekla koru, testo se smanjilo i nije bilo do samog vrha kalupa, tako da kad sam sipala tečnost malo mi je prelilo preko kore.

Pečenu pitu ostaviti da se prohladi, seći na trouglove i poslužiti sa zelenom salatom.


Pita je veoma lepog ukusa, samo što bih ja,kad je pravim sledeći put, šparuge malo prokuvala na pari, jedno 3 do 5 minuta da omekšaju, tim bi imale manje tečnosti u sebi i mislim da bi na taj način sprečila višak tečnosti u filu.

Od srca ti hvala na ovom lepom receptu, na jednom dobrom ručku u kom smo nas dvoje uživali.

Prijatno!!!!!

8 коментара:

  1. Baš mi je drago da ti se pita svidjela, odlično izgleda! Što se naziva tiče, hrvatski je šparoge, a čakavski šparuge. Kako ja cijeli život govorim i berem šparuge, jednostavno mi "pobjegne" i u pisanju posta, baš kao i pumidor.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti puno na ovoj lepoj piti i muž i ja smo imali fini ručak. Nisam bila više sigurna kako se zove, ja sam na hrvatskom naučila da su šparoge, na srpskom ne znam kako se zovu i onda sam se zbunila kad sam pročitala naslov kod tebe. Baš dobro da sam naučila još jedan izraz za njih i drugi put ću znati sigurno. Od srca ti hvala i hvala da sam naučila nešto novo.

    ОдговориИзбриши
  3. Odlican recept. Inace na srpskom se zove špargla. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj od srca i tebi hvala,sad sam naučila i srpski naziv.Topli pozdrav i tebi.

      Избриши
  4. Draga Zorice pita je prekrasna, vidi se da je to bio jedan fini ručak. Super su mi i kuglice koje koristiš da tijesto ne naraste, moram priznati da ih ja još nisam potražila tako da niti ne znam da li ih ima ovdje za kupiti ali su sigurno praktične i dobre.

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala Branka i da znaš da su u pravu, svega u njoj ima i fantastičnog je ukusa. Za ove kuglice nisam sigurna da ih ima, znam da ih u Srbiji nema, jer sam ih slala odavde a možda ih u Zagrebu ima.

    ОдговориИзбриши