среда, 15. октобар 2014.

Iz Patinog Kuvara ----------Blogerske Igrice

Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu  "Patin petnaesti" i jako joj se radujem.
Recept, koji je izglasan je "Čorba od celera s knedlama" i da budem iskrena, nisam mogla da zamislim kako će ova čorba izgledati na kraju...jer, u Patinom Kuvaru nema slika, nema postupaka priprema, a naše su mame i bake kuvale po tim receptima i kuvale su fantastična jela, pite,kolače,torte....
Mi smo postali malo razmaženi što se tiče recepata, sve mora da nam se uslika i pokaže, ne kažem svi, ali neki od nas,jesu.
Na drugu stranu, u to vreme, svi su mahom imali iste čaše,šolje, plehove, dok danas ni sami ne znamo šta i koliko imamo i nemoguće je meriti sa šoljama i čašama, mada u principu, kad se kaže šolja / čaša, ja mislim da se misli na količinu od 2 dl.
Pa da krenem sa mojim receptom za ovu prvu temu.



Sastojci:

1 velika ili 2 manje glavice, celera
1 krompir
50 g putera
1.5 l domaće supe ili vode
so,suvi začin i biber
1 lovorov list
2 čena belog luka


za zapršku:

100 g putera
40 g brašna

za knedlice:

2 belanca
40 g brašna
soli po ukusu

i još:

2 žumanca
75 g kisele pavlake ili mleko
sok od 1 limuna

Priprema:

Celer oljuštiti  i očistiti sve one crne tačkice. Iseći  na manje komade. U dublju šerpu staviti puter i otopiti na tihoj temperaturi, dodati isečen celer i pržiti ga, dok malo ne omekša, pazite da vam puter ne izgori, promešajte malo češće.

Moje mišljenje: Uopšte ne bih povrće pržila, već bih direktno nalila sa supom i pustila da se celer i krompir kuvaju zajedno.Ja sam u ovu čorbicu dodala 1 lovorov list i dva čena belog luka i kuvala sve zajedno, a pre nego što sam smrvila sa štapnim mikserom,izvadila sam lovorov list.

Oljuštiti krompir, iseći na osmine i dodati celeru, kratko propržiti zajedno sa celerom i onda naliti sa litar i po domaće supe, ako je nemate može i sa vodom, dodati so, biber i suvi začin, ako ga koristite i pustiti da se kuva dok povrće ne omekša. 
Štapnim mikserom sve smrviti, ako nemate štapni mikser, staviti  sve u blender i izblendirajte, vratiti ponovo u šerpu..

U tiganj staviti 100 g putera da se otopi na tihoj temperaturi, dodati 40 g brašna i napraviti zapršku,stalno mešajući, ali pazite da vam to ne izgori, zaprška mora da ostane bela ali da je ispržena.

Moje mišljenje: je da je 100 g putera previše za zapršku, ja u čorbu ovakve vrste ne bih uopšte ni pravila zapršku, jer čorba je dovoljno gusta i bez nje. Ja sam morala da dodam još supe, jer mi je bila previše gusta.

Odvojiti belanca od žumanaca i žumanca umutiti zajedno sa kiselom pavlakom i kašikom limunoivog soka i vrelu supu sipati po malo, kutlaču po kutlaču u smesu od žumanaca, da se temperatura izjednači i onda sve to sipati u čorbu i pustiti da provri.
U međuvremenu umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst šne, dodati brašno i sve izmešati sa žicom za mućenje.
Kašičicom vaditi knedlice i spuštati ih u vrelu čorbu, ali pazite da vam čorba ne vri puno, da vam se knedlice ne rasture.

Ja kad sam stavila sve knedlice, one su sve osatale na površini, da bih bila sigurna da ćemi se knedlice skuvati ja sam drmala šerpu da bi mi čorba išla preko knedlica i tako ih skuvala...bojala sam da promešam ili da ih okrenem kašikom jer nikad ranije nisam pravila knedle na ovaj način.
Knedlice su nam se jako dopale.

Gotovu čorbu posuti sa sitno iseckanim peršunom ,sipati u tanjir i u svaki tanjir staviti po 3 do 4 knedle.


Po želji možete posuti sveže samlevenim biberom. Ja sam u tanjir dodala i malo kisele pavlake pre služenja.

Prijatno!!!!!

14 коментара:

  1. Draga Zorice, toliko ste me obradovali svojim učešćem!!! Što nas je više, to je zanimljivije, zar ne? :)
    Dopada mi se vaš dodatak belog luka i sad mi je žao što i meni to nije palo na pamet.
    Sjajno ste sve analizirali, po koracima. To je sjajno! I meni je čorba bila baš gusta i bez zaprške, ali sam ju ipak dodala, ali sa samo jednom kašikom brašna... Najlepše iznenađenje su knedlice. Sjajne su!
    Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Mimi, hvala tebi na odličnoj ideji...na ovaj način ćemo naućiti nešto više o našim bakama i mamama.Potpuno se slaźem sa tobom što se knedlica tiče i nama su bile najveće iznenađenje.

      Избриши
  2. I meni je taj dodatak zaprške previše jer je zaista čorba samo po sebi dosta gusta, Jako lijepo izgleda na tvojim fotkama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da smo svi nešto više naučili kroz ovaj rečept a verujem i kroz sledeće ,koji će tek da dođu.Hvala ti,draga moja Dilajla.

      Избриши
  3. Zaista fina corbica, meni se zaprska isto ucinila suvisnom pa je nisam stavljala, ali moracu da ponovim recept zbog knedlica... bas su vam svima divno uspele.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam znala koliko se može odstupiti od recepta,jer sam mislila da moramo potpuno pratiti recept.Lana,u ovoj čorbici,knedlice su baš odlične,ali vidim ,nisu se svima dopale,nama jesu.Hvala ti puno.

      Избриши
  4. Ovo odlično izgleda...Volim odmeravanje šoljom :) Je l sam dobro pročitala da su knedle od običnog belog brašna? Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga moja Sandra. Jesu,knedlice su od belog brašna i belanaca,nešto potpuno novo ya mene,ali su nam se izuzetno dopale.Joj,ja ne volim merenje na šolje,jer se nikad ne zna koliko je velika ta šolja.Topli pozdrav za tebe.

      Избриши
  5. Čorba je baš dobra i zasita. I meni se učinilo da je zaprška suvišna, kao i knedle. Ali, to je recept i tako smo ga pripremili. A, onda... oduševljenje, naročito knedlama:) Raduje me da smo u značajnom broju učestvovali u ovoj igrici:) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja bih volela da je čorbica bez zaprške,a knedlice,e tu mi je bilo pravo iznenađenje i ako sam u početku bila skeptična.
      Pravila sam ovu čorbicu i od kelerabe,ali bez zaprške i mnogo ređu i dopala nam se.
      Topli pozdrav,draga moja Nale.

      Избриши
  6. Meni je žao što sam propustila napraviti ovu juhu i to najviše zbog knedlica koje su posebne , ali ispraviti ću to i svakako je isprobati. Ti si je jako lijepo pripremila i prenjela nam svoje dojmove !

    ОдговориИзбриши
  7. Branka,čorbica je jako lepa,knedlice posebno,sledeći put ću je praviti po svom,ali obavezno sa knedlicama.Hvala tebi i topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши