уторак, 9. децембар 2014.

Punjena pogača

Ova pogača je pripremljena za naše prijatelje. 
Možete je poslužiti za večeru ili nedeljni doručak,izbor je vaš.


Sastojci za testo:

350 g hlebnog brašna
250 g sve namenskog brašna
250 ml tople vode
115 g otopljenog putera
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
3 XL jaja

Sastojci za punjenje:
recept za punjenje je odavde

oko 100 g svežeg baby spanaća
125 g neke malo pikantne salame
200 g listići cheddar sira
250 g tanko izrezane šunke
2 do 3 pečene paprike
2 do 3 struka mladog luka
1 do 2 čena belog luka
1 do 2 kašike sitno iseckanog peršuna
pola kašičice suvog oregana
pola kašičice italijanskog začina
soli i bibera po ukusu
4 jaja
30 g sveže izrendanog parmezana

Priprema:

Prvo pripremiti testo, najbolje uveče, ako ćete pogaču praviti ujutru ili ujutru, ako ćete pogaču praviti uveče za večeru.  
Za ovo testo je najvažnije da odstoji najmanje 4 do 6 sati, ili preko noći, u frižideru.

U toplu vodu dodati kašičicu šećera i suvi kvasac,izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati oba brašna,dodati so i sve izmešati.
Napraviti malo udubljenje u sredini brašna, dodati 3 blago umućena jajeta,otopljeni i prohlađeni puter ( ja sam koristila slani puter i zato sam stavila samo 1 kašičicu soli ) i varjačom sve dobro sjediniti ili mikserom sa spiralnim nastavcima, umesiti meko i lepljivo testo.
Premazati ruku sa malo ulja ili putera, izvaditi testo iz vanglice i premazati vanglicu sa malo ulja ili otopljenog putera,vratiti testo nazad i pokriti sa providnom folijom i ostaviti testo u frižider.

Sat vremena, pre nego što ćete praviti pogaču,izneti testo, i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi. Pobrašniti radnu površinu, istresti testo  i podeliti na dva dela, jedan neka bude 3/4 a drugi deo samo 1/4 testa.

Kalup za tortu, veličine 22 do 23cm  ( ako hoćete da je pogača tanja, lakše se drži u rukama kad se jede, upotrebite kalup 26 do 28cm veličine  ) premazati sa hladnim puterom. Veći deo testa rastanjiti u krug koliki vam je kalup, da pokrije dvo i stranice i vrlo pažljivo preneti testo u kalup i obložiti dno i stranice kalupa, ali pazite da vam testo ne bude pretanko na dnu kalupa.

Preko testa naređati polovinu baby spanaća,koji ste prethodno oprali i osušili, preko spanaća naređati pikantnu salamu ( ja sam koristila italijansku Genoa salamu ) preko salame staviti listiće žutog cheddar sira koliko vi volite, preko sira staviti tanko narezanu šunku,preko šunke staviti ispečene i oceđene filete crvene paprike i na kraju posuti sa belim lukom,peršunom i sitno isečenim mladim lukom.

Posoliti, ( budite pažljivi koliko solite jer su naresci slani ) pobiberiti sa sveže samlevenim biberom, posuti sa oreganom i italijanskim začinom.
Umutiti viljuškom jaja, ostaviti vrlo malo da premažete pogaču odozgore a ostatak preliti preko nadeva, i posuti sa sveže izrendanim sirom.

Sada rastanjiti onaj drugi deo testa i vrlo pažljivo preneti preko nadeva i najbolje što možete, spojite stranice testa zajedno.
Premazati pogaču sa jajetom, koje ste ostavili sa strane od onih 4 umućenih jaja.

Ako imate beli luk u prahu, posuti preko premazane pogače, ako nemate, može i bez.


Peći pogaču u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 55  do 60 minuta, ako počne previše da rumeni, pokriti sa pek papirom.

Izvaditi iz rerne i ostaviti 10 do 15 minuta u kalupu, nožem preći okolo stranica, skinuti obruč od kulupa, iseći na parčiće i poslužiti sa zelenom salatom ili jogurtom.


Ako vam išta ostane, idealno je poneti sledećeg dana za ručak.

Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Wow! This looks amazing! I will remember the recipe and will try it after Christmas fast.

    ОдговориИзбриши
  2. Thank you Iliana...and I will be so happy for you to make it. Regards:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Zoki, it's fantastic, it so rich and tasty, I'm sure. :)
    Have a wonderful evening!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gery, thanks a million.....we loved it and our guest loved it also. Hugs, my dear:)))

      Избриши