петак, 19. децембар 2014.

Sv Nikola...i posna čorbica




Danas je Sv.Nikola, jedna od najviše slavljenih slava među nama, Srbima. Moji roditelji su slavili Sv. Nikolu i pošto ova slava pada u vreme Božićnog posta, uvek je bila posna.
Mi nismo imali puno gostiju, jer skoro cela familija je slavila istu slavu, obično su nam bili gosti moja teta, tatina mlađa sestra i baka i deda ( roditelji moje mame ) a tata i njegovi roditelji,više nisu bili sa nama.
Bila sam jedino žensko dete i teta me je mnogo volela, volela sam i ja nju i uvek sam joj se radovala kad nam je dolazila u posetu. Nije to bilo tako često, ali kad god je došla, uvek nam je donela lepe poklone i davala nam novac, jer znala je da nam nije baš lako, jer moj tata, a njen brat ,je umro vrlo mlad, a ja sam bila još uvek dete, sama sa majkom, koja nije radila. ( u to vreme žene su retko radile )
Moj suprug i ja danas idemo kod prijatelja na slavu, kod nekih stignemo na vreme, kod nekih se pojavimo kad skoro svi gosti odu, ali se trudimo da obiđemo sve,koji danas slave.
Znamo da večeras će biti previše hrane kod svih slavara, kod jednih idemo na žito i kafu, kod drugih na večeru, kod trećih na kafu i kolače a kod četvrtih i ne stignemo i onda idemo sledećeg dana,zato ćemo za ručak pojesti samo ovu laganu posnu čorbicu.


Sastojci:

400 g krompira,isečenog na sitnije kockice
400 g sitno iseckanog paradajza
150 g sitno iseckanog kelja
1 sitnije iseckan praziluk
1 štapić sitnije iseckanog celera
150 g sitnije isečenih pečuraka
1.5 l povrtnog temeljca /voda
po ukusu so, biber

Priprema:

U dublju šerpu staviti svo povrće,( osim kelja, ja sam koristila baby cale, ili kako se još zove, lisnati kelj, ako koristite oibičan kelj onda ga staviti zajedno sa ostalim povrćem ) ) naliti sa povrtnim temeljcem, ako ga nemate, sipati vodu i staviti povrtnu kocku za supu.

Pustiti da provri i kad je provrelo, smanjiti temperaturu i kuvati oko 15 minuta, dodati sitno iseckan lisnati kelj i kuvati još 5 minuta.

Na kraju posoliti, pobiberiti i dodati oregano i poslužiti toplo.

Ako ne postite, čorbu možete začiniti sa jednim umućenim jajetom i 50 ml mleka.


Prijatno!!!!

4 коментара: