субота, 2. мај 2015.

Male sirnice

Danas sam pravila ovo pecivo, jedan deo je bio punjen sa sirom a drugi deo je bio prazan. Mogu da vam budu slatke ili slane, izbor je vaš.


Sastojci:

450 g sve namenskog brašna
300 g hlebnog brašna
225 ml domaćeg kefira ili jogurta
30 ml belog sirćeta / ocat
225 ml tople vode
1 kašičica šećera
12 g suvog ili 30 g svežag kvasca
2 kašičice soli ili po ukusu
75 ml maslinovog ulja

Za premazivanje: 

žumanac + prstohvat soli+ nekoliko kapi ulja

i još :

semenke po izboru
75 g otopljenog putera

Za punjenje:

300 g sira po izboru
1 belanac
malo soli

Priprema:

Oba brašna izmešati i prosejati u vanglicu, ako nemate ove vrste brašna, koristite ono sa kojim mesite pecivo. Ja volim da pomešam brašna jer mi pecivo uvek ispadne bolje, ili je to možda samo u mojoj glavi.
Kefir i vodu pomešati, ako nemate kefir, koristite jogurt ili mlaćenicu i zagrejati vrlo kratko, samo da bude mlako.
Uzeti polovinu od cele količine, u tu polovinu dodati kašičicu šećera, dve kašike brašna od ukupne količine koje ste prosejali i suvi kvasac, izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U brašno dodati so i sve izmešati, napraviti udubljenje, dodati ulje,sirće, ostatak kefira i vode, nadošli kvasac i polako zamesiti rukom. Kad je testo zamešeno isipati na radnu površinu i dobro ga umesiti rukom.
Ja moje testo mesim mikserom sa spiralnim nastavcima i samo ga domesim na kraju.
Sipati malo ulja u ruku i premazati testo, koje ste oblikovali u kuglu, sa svih strana. Vratiti nazad u vanglicu,pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.
Meni je trebalo sat vremena, sve zavisi koliko je topla prostorija u kojoj mesite testo.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 14 jednakih delova i svaki deo ponovo premesit, pokriti i ostaviti vrlo kratko da se odmori.

Svaki deo rastanjiti u kocku ( pogledajte slike izrade, pomoći će vam pri izradi ) jedan deo iseći na trakice a drugi deo neka ostane ceo.
Premazati sa otopljenim puterom i staviti nadev na početak i zaviti u rolatić.
Kad budete zavijali delove gde je isečeno, malo će bežati ali slobodno stisnite testo, odlično je za rad.
Krajeve testa povući i preklopiti preko zavijenog testa ( pogledajte treću sliku ) a ako vam je komplikovano i ne morate.
Tako pripremljen rolatić zaviti u pužić i preneti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje. ( meni je trebalo dva pleha )
Napraviti i ostale pužiće i između njih ostaviti razmaka jer će još da narastu stajanjem i prilikom pečenja.
Napravljene pužiće pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu, oko pola sat, da još jednom narastu.
Premazati sa umućenim žumancetom, nekoliko kapi ulja i prstohvatom soli,posuti sa semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 30 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
Pečene premazati ih sa malo otopljenog putera ( trebalo bi vam ostati od premazivanja testa ) i ostaviti ih kratko da se prohlade.


Ako ih punite, kao ja sa sirom, izmešala sam dve vrste sira, dodala belanac, malo posolila i sve izmešala i time punila pecivo...mogu se puniti na mnogo načina, vi izaberite ono što volite...prazne se mogu jesti tako kako jesu, uz jelo ili ih preseći na pola pa praviti sendviče od njih.
Za one koji ih žele napraviti da su slatke, dodati 100 g šećera i vanilu u testo, puniti ih sa nekim čvršćim džemom ili izmešati džem sa mlevenim orasima ili lešnikom i pečene posuti sa prah šećerom.


Pečene iz dve ture, tamnije su punjene sa sirom, svetlije su prazne..


Prijatno!!!!

8 коментара:

  1. Fantastično izgledaju! Kao stvorene za vikend doručak!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga Emina....mi smo ih pojeli brzinom svetlosti. Prazne smo sekli na pola i pravili sendviče od njih....ostala su dva za sledeći dan i njih smo pojeli ujutru za doručak.

      Избриши
  2. Unos bollos con una presencia inmejorable, tienen que estar buenisimos. Un saludo

    ОдговориИзбриши
  3. Jako lepo pecivo. Baš mi dopada.
    P.S. Imam utisak da ispod svakog tvog receptića ko šta piše ja pišem "baš mi se dopada". Šta ću kad praviš tako lepe stvari ;) <3

    ОдговориИзбриши
  4. Divno izgledaju, planiram da sutra ujutru napravim za dorucak. Moja mala pomocnica uziva dok zajedno mesimo, pa posle fino i jede. Ovo ce joj sigurno biti interesantno zbog trakica. Pozdrav, Marija

    ОдговориИзбриши
  5. Draga Marija,radujem se unapred vašem zajedničkom mešenju i posle uživajte u sveže ispečenim pecivima. Od srca hvala i zagrljaj za vas dve.

    ОдговориИзбриши