петак, 15. мај 2015.

Puding od kukuruznog brašna ------------ Patin petnaesti

Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem.

Recept, koji je izglasan je "Puding od kukuruznog brašna" i da budem iskrena, jedva sam čekala da ga napravim da vidim kakvog će ukusa biti taj puding, koji ustvari i nije puding, već bih ga ja pre nazvala sufle, podseća me malo ukusom na projaru samo što je unutra puno mekša od nje. ... u Patinom Kuvaru nema slika, nema postupaka priprema, a naše su mame i bake kuvale po tim receptima i kuvale su fantastična jela, pite,kolače,torte....


Sastojci:

1 l mleka
250 g kukuruznog brašna
4 jajeta
100 g putera
500 g starijeg sira ili kajmaka
50 g otopljenoh kajmaka
po ukusu soli

Priprema:

Staviti mleko da se kuva i kad provri dodavati po malo kukuruzno brašno,stalno mešajući žicom, da se nebi stvorile grudvice i skloniti sa ringle i ostaviti da se kačamak ohladi.

U ohlađen kačamak dodati 4 žumanceta, koja ste prethodno malo umutili sa žicom za mućenje, dodati puter, istrugani prevreo sir i na kraju dodati čvrsto umućena belanca..so se dodaje po ukusu, pazite jer sir je slan...ja sam dodala samo pola kašičice i sve dobro izmešati.

Kalup podmazati sa puterom i sipati kašastu masu. 
Ja sam pravila polovinu količine i koristila sam remekine, ovo se može peći i u kalupu za mafine.

Otopiti 50 g kajmaka ( ja nisam imala kajmak pa sam koristila 25 g putera i 2 pune kašike kisele pavlake, otopila sam puter i u otopljen puter dodala kiselu pavlaku, sve izmešala i prelila preko mase.


Zagrejati rernu na 165°C i peći oko sat vremena,proverite sa čačkalicom da li je pečeno.


Kad ih izvadite iz rerne biće ovakvi. Meni su kasnije pali, ali mi to ništa nije smetalo.


Poslužiti toplo..mi smo jeli tople samo ovako a hladne smo jeli sa kiselim mlekom.
Sve u svemu, puding mi se dopao.

Prijatno!!!!

Originalni recept:


Za vas, koji ne čitate ćirilicu:

PUDING OD KUKURUZNOG BRAŠNA


Za ovaj puding potrebno je pripremiti 1 litar mleka, ¼ kilograma kukuruznog brašna, 4 jajeta, 100 grama masla i ½ kilograma prevrela sira ili užička kajmaka. Staviti mleko na štednjak, pa kad ono uzavri, postepeno dodavati brašno, neprestano mešajući da se ne bi zgrudvalo. Skinuti lonac s kačamakom s vatre i ostaviti da se ohladi. U ohlađen kačamak dodati 4 žumanceta, 100 grama masla, istrugani prevreo sir i tvrdo ulupan sneg od 4 belanceta. Sve dobro zajedno izmešati. Kalup namazati maslom, sipati kašu, preliti je rastopljenim kajmakom i peći u pećnici jedan sat na umerenoj vatri.

8 коментара: