недеља, 11. октобар 2015.

Brioche testo sa rikota ( riccota ) sirom

Puno puta sam pravila brioche testo i to testo je jednostavno fenomenalno...ovo mi se isto dopalo, umesto putera je mladi sir,rikota.


Sastojci:

500 g brašna
250 g rikota sira
10 g suvog kvasca
100 ml mleka
100 g šećera
1 kašičica vanilla paste ili tečna vanila ili 1 kesica vanilinog šećera
malo pomorandžine korice ili prirodno ulje od pomorandže
2 jaja

za punjenje:

nutela, džem...

i još:

prah šećer sa vanilom
1 žumance

Priprema:

U toplo mleko staviti kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati brašno, dodati dobro oceđen rikota sir, šećer i jaja i dodati nadošli kvasac, pomorandžinu koricu i vanilu i sve dobro i brzo izmešati i mesiti dok ne dobijete meko i lepljivo testo.
Isipati na radnu površinu, koja je blago pobrašnjena i samo premesiti i oblikovati to meko i po malo lepljivo testo u kuglu.
Vratiti nazad u vanglicu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste bar duplo u količini.

Naraslo testo blago isipati na radnu površinu, podeliti na pola i sa vašim rukama ili oklagijom rastanjiti testo ( testo je fenomenalno da se sa njim pravi bilo šta, pletenice, kiflice,štrudlice ) u krug. Iseći na onoliko delova koliko hoćete da su vam kiflice velike..ja sam testo isekla na 8 delova, na širi deo testa staviti po punu kašičicu nutele i zaviti u kiflu.
Staviti ih na prekriven pleh sa pek papirom ( kod mene su bila dva manja pleha ) pokriti sa providnom folijom i ostaviti da pecivo naraste, oko pola sata ( u zavisnosti od toplote prostorije ).
Naraslo testo premazati sa umućenim žumancetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene.
Ohladiti ih na žici, posuti sa prah šećerom izmešanim sa vanilom i poslužiti sa kafom, mlekom, sokom,čokoladnim mlekom...




5 коментара:

  1. Merhabalar, her zamanki gibi yine muhteşem bir görüntü var. Sizi tebrik ediyorum. Her şey çok güzel. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Sefa and I am so glad that you like it. Warm regards and enjoy your Sunday with the family.

      Избриши
  2. Stvarno su divne. Jel mogu u mascarpone sir koristit umjeato ricotte? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i naravno da može, samo lično mislim da je šteta koristiti tako fini sir u kiflice, ali izbor je tvoj.Topli pozdrav.

      Избриши