субота, 5. децембар 2015.

Cajun lazanja

Volim je, ali je tako retko pravim..jutros kažem mužu da pri povratku kupi pastu za lazanju, misleći, kupuće mi kutiju paste...došao je kući sa 1 pakovanjem sveže paste u kojoj ima samo 4 lista i sad ajde pravi lazanju sa 4 lista paste...uh što sam bila ljuta na njega....preostali sos i smesu od sira sam zamrzla, pa ću to iskoristiti sledeći put.


Sastojci:
450 g mlevene ćuretine
250 g dimljene kobasice
1 kutija paste za lazanju
1 glavica crnog luka
1 paprika
1 štap celera
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna
4 do 6 čena belog luka
500 ml pileće supe / temeljca
1 tegla od 800 g samlevenog paradajza
180 g paradajz pirea
1 1/2 do 2 kašike creole začina****
1 kašičica mlevenog bibera
po 1 kašičica belog i crnog luka u prahu
1 puna kašičica italijanskog začina
1 puna kašičica tučene ljute paprike
1 kašičica šećera ili po ukusu

Sastojci za mešavinu od sira:
oko 100 g sitno izrendanog oštrog belog cheddar sira
oko 100 g sitno izrendanog asiago sira
75 g sitno izrendanog parmigiano reggiano
250 g sitnije izrendana mozzarella sir
oko 450 g sveže rikote
2 jaja
maslinovo ulje

Priprema:
Sve suve začine,creole, biber, beli luk, crni luk,italijanski začin, šećer i tučenu ljutu papriku izmešati u jednu zdelicu. Iz zdelice oduzeti 1 ravnu kašiku začina i odvojiti sa strane a preostalu količinu podeliti na pola i ostaviti sa strane.

U drugu, veću zdelu staviti rikotu, parmigiano reggiano, i po pola od preostalih izrendanih sireva, ( mozzarella, cheddar i asiago ) dodati onu ravnu kašiku suvih začina i jaja, izmešati sve zajedno i ostaviti sa strane.

U veću i širu šerpu dodati nekoliko kašika maslinovog ulja i zagrejati na osrednjoj temperaturi.
Dok se ulje greje, iseckati sitnije glavicu crnog luka,papriku i štap celera i staviti na zagrejano ulje i pržiti dok povrće ne omekša, oko 5 minuta,dodati pasirani beli luk i pržiti da samo zamiriše.
Dok se povrće prži, što sitnije možete iseckati ili samleti dimljenu kobasicu. ( ja sam koristila kelbasu koja je kao šunka, od ćuretine )
U prženo povrće dodati mlevenu ćuretinu i samlevenu kobasicu, dodati polovinu suvih začina,koje smo ostavili na stranu i pržiti oko 15 minuta, dodati pire od paradajza, sve dobro izmešajte i pržiti sve zajedno još 5 minuta i na kraju dodati samleveni paradajz i pileću supu, preostali suvi začin, izmešati. Smanjiti temperaturu i krčkati nekih pola sata, nemojte poklapati, povremeno promešajte. Trebate dobiti malo gušču masu.Na kraju dodati sitno iseckan peršun.

Ja sam koristila svežu pastu ( već ste pročitali moj uvod ) a vi, ako koristite suvu pastu, postoje dve vrste, onu, koju morate prvo prokuvati u vodi i one koje ne moraju da se kuvaju, ja obično kupujem ove, koje ne moraju da se kuvaju, oven ready lasagna )

Uzeti pekač 23cm X 33cm ili sličnih veličina, podmazati blago sa uljem i sipati oko 250 ml sosa, da prekrije dno posude, staviti pastu, da malo preklapaju jedna drugu i pokriju sos, sipati opet sos da pokrije pastu pa preko sosa staviti oko 6 kašika smese od sira, posuti sa mešavinom izrendanih sireva i opet staviti red paste da prekrije sir i nastaviti da ređate dok imate materijala.
( sos od mesa, mešavina sireva i posuti sa izrendanim sirevima )
Završiti sa pastom, sosom i ostatkom izrendanih sireva.

Uključiti rernu na 185°C.
Pokriti pripremljenu lazanju sa pek papirom ( na taj način neće vam se zalepiti sir za foliju ) preko pek papira staviti foliju i ušuškati svuda okolo i peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta, skloniti foliju i pek papir i peći još 20 minuta.
Ostaviti da stoji desetak minuta, iseći na parčiće i poslužiti sa zelenom salatom.

****Za vas koji ne možete da kupite creole začin, napravite ga sami i to ovako:
( možete koristiti kašičice ili kašike u zavisnosti koliko hoćete da imate ovaj začin)

1 kašičica crnog luka u prahu
1 kašičica soli belog luka
2 kašičice suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka
1/2 kašičice suve majčine dušice / timijana
1 kašičica mlevenog bibera
1/2 kašičice mlevene ljute paprike
2 kašičice mlevene crvene paprike

Izmešajte sve zajedno i čuvatu u teglici...koristite po potrebi ( odlično je i sa piletinom )

2 коментара: