четвртак, 31. децембар 2015.

Baklava na moj način

Svi mi pravimo baklave na onaj ili ovaj način i svako od nas doda nešto svoje...ja lično pravim baklave na mnogo načina, pa da zapišem i na ovaj način, da recept ostane nekom sledećem pokolonje a i meni da se podsetim kad mi zatreba.


Sastojci za agdu:
500 ml vode
400 g šećera
1 mahuna vanile
1 limun

Sastojci za baklavu:
3 X po 7 kora
150 g sitnije seckanih oraha
100 g sitnije seckanih badema
100 g sitnije seckanih pistaćia
cimet po ukusu ( pola kašičice )
na vrh noža muškatni orah
2 pune kašike braon šećera

i još:
150 g otopljenog putera
100 ml ulja

Priprema:
Prvo skuvati agdu.
Staviti sve zajedno u šerpicu, pustiti da provri i kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko 15 do 20 minuta sa počne da se zgušnjava i izgleda kao sitrup. Nemojte previše da ukuvate jer onda će vam biti pregust sirup.
Ja volim kad je baklava malo sočnija i zato agdu kuvam kraće a ima onih koji vole da im je baklava na suvljoj strani, onda je kuvajte duže.
Skuvanu agdu skloniti sa ringle i ostaviti sa strane.

U zdelu staviti iseckane orahe, braon šećer, cimet, muškatni orah, iseckane bademe i pistaćio i sve dobro izmešati.

Uzeti pekač veličine 23cm X 32cm.
Puter i ulje zagrejati i premazati četkicom pekač, dno i stranice.
Polovinu kore staviti na dno pekača, premazati sa mešavinom ulja i putera i prebaciti preostalu polovinu preko te i nju premazati, tako uraditi i sa preostalih 6 kora. ( gledajte ako možete da imate pekač koji možete da prekrijete korom za baklavu, ako nemate ,onda ćete morati malo da se igrate sa korama da bi dno bilo podjednako prekriveno )

Posuti sa polovinom mešavine od koštunjavih plodova i onda stavljati drugih sedam kora, na isti način kao i sa prvim delom, obavezno svaku deo premazati. Posuti sa drugim delom koštunjavih plodova i završiti sa preostalim korama.
Iseći na romboide i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C i peći oko 15 minuta, smanjiti temperaturu na 150°C više da se suši nego peče još pola sata.

Ispečenu i toplu baklavu preliti sa agdom i ostaviti da se potpuno ohladi i poslužiti je hladnu.


Pre služenja svaku kockicu posuti sa malo sitno iseckanog pistaćia, skuvajte kafu ili poslužiti sa nekim likerom...

Prijatno!!!

1 коментар:

  1. Mnogo mi se sviđa kako ova baklava izgleda, iako nisam ljubitelj. Ne bih imala ništa protiv nekoliko kockica sad.. :)) Srecna Nova godina i dobro zdravlje!

    ОдговориИзбриши