среда, 2. децембар 2015.

Beef stew with beer

Niti je gulaš, niti paprikaš...mi to ovde zovemo stew e sad, koji je najbolji prevod za taj stew, ne znam...i nije uopšte ni važno, važno je da je izuzetno ukusno,probajte, možda se dopadne i vama.


Sastojci:
50 ml maslinovog ulja
15 g putera
oko 1 kg junetine ili govedine
1 veći crni luk
3 do 4 čena belog luka
1 l goveđe supe +500 ml 
360 ml piva
2 kašike paradajz pire
1 kašika pire od paprika ili 1 kašika ajvara
začini po ukusu; suvi začin,biber, so
1 kašika worcestershire sos
pola kašičice suvog začina ( ruzmarin,oregano,majčina dušica )
po pola kašičice mlevene dimljene slatke i ljute paprike
pola kašičice šećera
4 veće šargarepe
4 do 6 krompira
sitno iseckan peršun

Priprema:

Meso oprati dok je u komadu i osušiti, kod nas je meso za stew već isečeno i tako se prodaje...ja volim da kupim ceo komad mesa i sečem ga na veličinu koju ja volim. Inače to meso je posno, bez mnogo masnoće i odlično je za ovu vrstu jela. Najčešće se koristi govedina, ali ja nisam veliki ljubitelj govedine i za stew koristim teletinu.
Iseći meso na manje komadiće, pobiberiti i posuti sa malo suvog začina,promešati i ostaviti sat dva u frižideru a možete i preko noći. Meso izvaditi iz frižidera bar pola sata do sat vremena da bude na sobnoj temperaturi pre nego što počnete da ga pržite.

U veću šerpu sipati ulje, dodati puter i zagrejati na jačoj temperaturi i dodati meso i pržiti samo da malo porumeni sa obe strane, ako je šerpa manja, pržiti meso iz nekoliko puta.
Dok se meso prži iseckati crni i beli luk.

Izvaditi isprženo meso na tanjir,smanjiti temperaturu, dodati iseckan crni luk i pržiti 2 do 3 minuta da malo omekša i onda dodati beli luk i pržiti još minut-dva da zamiriše. Mešajte da ne izgori.

Sipajte pivo i litar goveđe supe, ako nemate goveđu supu u litar tople vode dodajte 1 kocku goveđe supe i sve dobro izmešajte da se kocka otopi, dodati worcestershire sos,suvi začin, pire od paradajza i paprike, ako nemate pire od paprika,dodajte kašiku ajvara,mešavinu suvih začina,obe mlevene paprike i šećer. Svc to dobro izmešati, smanjiti temperaturu na najniže što možete, poklopiti i ostaviti da se tako krčka oko sat i po do dva sata...povremeno pogledajte da li ima dovoljno tečnosti jer bi trebalo da se ukrčka, ako se previše ukrškalo dodati još od onih ekstra pola litra goveđe supe ili običnu vodu.

Krompir oljuštiti, ako je manji, iseći samo na 4 dela, ako je veći na 8 delova, šargarepu oljuštiti, iseći na kolutove i dodati u šerpu,ponovo poklopiti i krčkati još pola sata ili dok vam krompir i šargarepa ne omekša.

Jelo, kad je skuvano treba da vam bude na gušćoj strani. Probati da li je potrebno još nešto od začina,posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti toplo uz neki prepečeni hleb.
Ako volite da je na ređoj strani, dodati još tečnosti, ali ne previše.


Prijatno!!!!



Ideja je odavde sa nekim mojim izmenama.

4 коментара: