Niti je gulaš, niti paprikaš...mi to ovde zovemo stew e sad, koji je najbolji prevod za taj stew, ne znam...i nije uopšte ni važno, važno je da je izuzetno ukusno,probajte, možda se dopadne i vama.
Sastojci:
50 ml maslinovog ulja
15 g putera
oko 1 kg junetine ili govedine
1 veći crni luk
3 do 4 čena belog luka
1 l goveđe supe +500 ml
360 ml piva
2 kašike paradajz pire
1 kašika pire od paprika ili 1 kašika ajvara
začini po ukusu; suvi začin,biber, so
1 kašika worcestershire sos
pola kašičice suvog začina ( ruzmarin,oregano,majčina dušica )
po pola kašičice mlevene dimljene slatke i ljute paprike
pola kašičice šećera
4 veće šargarepe
4 do 6 krompira
sitno iseckan peršun
Priprema:
Meso oprati dok je u komadu i osušiti, kod nas je meso za stew već isečeno i tako se prodaje...ja volim da kupim ceo komad mesa i sečem ga na veličinu koju ja volim. Inače to meso je posno, bez mnogo masnoće i odlično je za ovu vrstu jela. Najčešće se koristi govedina, ali ja nisam veliki ljubitelj govedine i za stew koristim teletinu.
Iseći meso na manje komadiće, pobiberiti i posuti sa malo suvog začina,promešati i ostaviti sat dva u frižideru a možete i preko noći. Meso izvaditi iz frižidera bar pola sata do sat vremena da bude na sobnoj temperaturi pre nego što počnete da ga pržite.
U veću šerpu sipati ulje, dodati puter i zagrejati na jačoj temperaturi i dodati meso i pržiti samo da malo porumeni sa obe strane, ako je šerpa manja, pržiti meso iz nekoliko puta.
Dok se meso prži iseckati crni i beli luk.
Izvaditi isprženo meso na tanjir,smanjiti temperaturu, dodati iseckan crni luk i pržiti 2 do 3 minuta da malo omekša i onda dodati beli luk i pržiti još minut-dva da zamiriše. Mešajte da ne izgori.
Krompir oljuštiti, ako je manji, iseći samo na 4 dela, ako je veći na 8 delova, šargarepu oljuštiti, iseći na kolutove i dodati u šerpu,ponovo poklopiti i krčkati još pola sata ili dok vam krompir i šargarepa ne omekša.
Ako volite da je na ređoj strani, dodati još tečnosti, ali ne previše.
Prijatno!!!!
Ideja je odavde sa nekim mojim izmenama.
Beef Stew ;p
ОдговориИзбришиThank you.
ИзбришиSefu bi se garant dopalo, zbog piva.:)))
ОдговориИзбришиJedino ostaje da proba..
Избриши