Praziluk obožavam a tek variva sa njim, ma nama ih nikad nije dosta...danas smo se oduševili sa ovim ručkom a recept je odavde...inače ja sam dosta Jasninih recepata isprobala i nema ni jednog da mi se nije dopao.
Sastojci:
2 odkoštana pileća batka
2-3 tanja struka praziluka oko 400-500 g
3 šargarepe
1 manja glavica crnog luka
1 crvena paprika
6 braon šampinjona
2-3 čena belog luka
500 ml soka od paradajza
voda ili pileća supa
50 g opranog pirinča
nekoliko kašika maslinovog ulja
15 g putera
po ukusu; biber, so, suvi začin
peršun
Priprema:
Piletinu oprati i osušiti ( možete da koristite bilo koje delove piletine ) pobiberiti, posuti sa suvim začinom za piletinu,dobro izmešati i ostaviti da se začini sjedine sa mesom, ili preko noći, u frižideru.
U veći i dublji tiganj ili u širu šerpu sipati ulje i puter, zagrejati i ispržiti meso da porumeni.
Dok se meso prži, pripremiti svo povrće; od praziluka koristiti samo beli i svetlo zeleni deo, očistiti,oprati i iseći na komade dužine oko 5cm, ako je praziluk deblji, onda iseći na kraće.
Papriku iseći na 1cm debele trakice i onda na komadiće oko 3 do 4cm duge, šargarepu, očistiti i iseći na trakice, da ne budu pretanke, crni luk, na četvrtine, šampinjone,ako su veći na četvrtine, a ako su manji na polovine a čenove belog luka, ako su manji,ostavite cele,ako su veći na polovine.
Kad je meso porumenelo staviti svo povrće između mesa da se i ono malo proprži.
Naliti sa sokom od paradajza ( ako ga nemate možete izmutiti jednu punu kašiku paradajz pirea sa vodom ) i dodati dovoljno temeljca da vam povrće i piletina samo ogrezne u tečnosti.
Dodati biber, suvi začin,so, poklopiti i ostaviti da krčka oko pola sata, desetak minuta pred kraj dodati očišćen i opran pirinač i ostaviti sve zajedno da se kuva dok pirinač ne omekša.
Ostaviti da jelo bude malo saftano, ako je potrebno dodati još vode ili temeljca.
Probati da li je potrebno još nešto od začina i poslužiti toplo, posuto sa sitno iseckanim peršunom.
Prijatno!!!!
Pre nekoliko dana mi je komšinica donela amaryllis, nije se još totalno rascvetao, ali će uskoro i baš je lep..
Divan ručak, divan amarilis. Dobar ti vikend želim!
ОдговориИзбриши