субота, 12. децембар 2015.

Frittata od paprika i krompira

Danas smo planirali da pravimo roštilj, jer kod nas je vreme mnogo lepo za decembar, ali....sinoć smo došli kasno od prijatelja i ja sam zaboravila da iznesem meso iz zamrzivača, jutros sam ga iznela,ali pošto je veliki komad, nije se odmrzlo i šta sad...Prvo što mi je palo na pamet je frittata.....meso nam nije ni malo falilo, njega ćemo sutra.


Sastojci:
500 do 750 g paprika
3 veća krompira
2 čena belog luka
4 XL jaja
250 g feta sir
100 ml pavlake
200 g rikota sira
150 g kisele pavlake
po ukusu so i biber
sitno iseckan peršun
50 ml maslinovog ulja

Priprema:
Paprike oprati, osušiti i iseći na manje kocke ( ja sam korstila ljute paprike, koje sa očistila od semenki i žilica ) i staviti u zdelu.
Krompir oljuštiti ( koristila sam brašnjavu vrstu krompira,Yukon Gold ) i iseći na manje kockice i njih staviti u zdelu i na kraju dodati sitno iseckan peršun i beli luk.

U posebnu zdelu umutiti viljuškom jaja, dodati so ( budite pažljivi jer feta sir je slan ) i biber.
Feta sir izmrviti i dodati u jaja, dodati rikotu, kiselu pavlaku,sitno iseckan peršun, pavlaku,ulje ( ostaviti vrlo malo da podmažete pekaš ) i sjediniti sve zajedno.
Sipati preko krompira i paprika i sve dobro izmešati.

Fritatu možete napraviti da je tanja ili deblja, ja sam htela da mi bude deblja.
Uzeti manji pekač,25cm X 25cm i treba da bude dublji, oko 6-7cm, podmazati sa ostatkom ulja i sipati pripremljenu masu.
Fritata se može peći i većem pekaču, samo će vam onda biti tanja.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 do 55 minuta.
Pečenu fritatu ostaviti da se kratko ohladi, iseći i poslužiti sa zelenom ili paradajz salatom.


Prijatno!!!

6 коментара:

  1. Ja cim vidim da je recept bez mesa i sa dosta povrca i sira obradujem se mnogo i obavezno pravim! i volim sto deluje brzo i jednostavno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Juce pravila napokon i meni je bilo savrseno. Muz kaze krompiri su bili malo jos presni mogla sam da pechem malo duze (Sat vremena sam pekla). Bojala sam se da ostalo ne pocrni. Ali izuzento ukusno. Jeli smo sa salatom od paradajza i sa ajvarom.

      Избриши
    2. Draga moja, puno zavisi od debljine krompira i od vrste,ja obično pečem krompir oko 45 minuta...može da se desi da je malo krompir žilaviji a i od ukusa, neko voli da mu se krompir raspada a neko ne...drugi put peci duže na nižoj temperaturi pa vidi kako će onda biti. Od srca ti hvala i pozdrav za vas.

      Избриши
    3. danas pravim opet pa cu krompir da isecem na tanje listice umesto na kockice. i ja isto koristim gold sortu mada nekad kad su "Stariji" su i tvrdji i duze kuvaju dok oni mladji se spreme brze

      Избриши
    4. Ja bih kod tebe na večeru....ako može.Unapred vam želim da vam je u slast:)))

      Избриши