четвртак, 3. децембар 2015.

Lenja pita sa sirom

Već je uobičajeno da kad na Coolinarici dobijemo novog cool chefa, a to se događa krajem svakog meseca, kuvamo po njenim / njegovim receptima. Kad  je Sibinka, draga mlada mama, koja ima prelepu devojčicu Sofiju, bila izabrana za CC,pored ostalih, sam napravila i ovu slanu lenju pitu, koju bih vam preporučila da isprobate. Za vas, koji više volite slano od slatkog, obavezno napraviti, jer je idealna za slavska predjela ili za neka druženja sa prijateljima.



Sastojci:
500 g brašna + -
100 ml mlake vode
100 ml mlakog mleka
100 ml ulja
kašičica soli
pola kašičice šećera
40 g svežeg ili 14 g suvog kvasca

Za fil:
150 g feta ili domaći sir
100 g kisele pavlake
2 jaja
50 g smrznutog i dobro oceđenog spanaća

susam;beli i crni

Priprema:

Izmrviti kvasac i staviti u toplu vodu,dodati šećer, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.

Feta sir izmrviti,dodati jaja, kiselu pavlaku, odmrznuti i dobro isceđen spanać i ako sir nije dovoljno slan, posoliti i sve dobro sjediniti.

U vanglicu prosejati brašno, dodati ulje, so, nadošli kvasac i mlako mleko i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i umesiti testo, koje ne sme da bude ni tvrdo ni meko.
Odmah ga podeliti na pola i oklagijom rastanjiti teesto u veličini tepsije koje ćete koristiti. Ja sam koristila kalup za tortu,prečnika 23cm....lično bih sledeći put napravila u tepsiju,prečnika 26cm,jer volim da mi je testo malo tanje od ovog na slici...takođe možete praviti u pravouganom kalupu ili plehu.

Podmazati tepsiju,staviti preko rastanjeno testo, preko testa sipati pripremljen fil i preko fila staviti drugi deo testa, koji ste rastanjili malo veće i sastaviti oba testa zajedno po ivicama, da vam ne procuri fil.
Posuti sa susamom, ako neće da se zalepi za testo, premazati blago sa malo mleka.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C  oko pola sata ili dok vam ne porumeni.


Ohladiti kratko i poslužiti toplo sa jogurtom, kiselim mlekom ili pivom.


Prijatno!!!!


2 коментара: