среда, 30. децембар 2015.

Šareni slatki leopard hleb

Gledam ovaj hleb po raznim blogovima i nikako da stignem da ga napravim...oduševio me je izgled a ukus je jednostavno božanstven.


Sastojci za thangzhong starter:
200 ml mleka
25 g skrobnog brašna

Sastojci za testo:

300 do 310 g brašna
100 do 150 g šećera
50 ml ulja
korica od 1 pomorandže
1 kesica vanilinog šećera

Sastojci za svetlije testo:

5 g kakao
1 kašika mleka

Sastojci za tamnije testo:
15 g kakao
2 kašike mleka

i još:
3.5 g suvog kvasca
50 ml toplig mleka
1 kašika brašna
1 kašičica šećera ( oduzeti od ukupne količine za testo )

Priprema:
Prvo napraviti tangzhong starter.
U šerpicu sipati oko 150 ml mleka i neka se zagreje na ringli a u preostalo mleko razmutiti gustin i uliti u vrelo mleko. Kuvati, stalno mešajući dok se potpuno ne zgusne.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi, povremeno promešajte da vam se ne stvori korica.
Dok se starter hladi, zagrejati 50 ml mleka da bude toplo, ne vruće, dodati kašičicu šećera, suvi kvasac ( ako koristite svež kvasac, dovoljno vam je oko 10 g ),kašiku brašna i sve to izmešajte i ostavite da se kvasac podigne.

U vanglicu sipati prohlađen starter, nadošli kvasac, dodati šećer,koricu od pomorandže, ja sam dodala i desetak kapi prirodnog ulja od pomorandže, ulje i polovinu brašna i zamesiti. ( može rukom a možete i mikserom )
Posuti brašnom radnu površinu,isipati zamešeno testo, koje je vrlo retko i meko u ovom trenutku i po malo dodavati preostalo brašno i mesiti sve dotle dok ne dobijete meko i glatko testo, koje se ne lepi za ruke. ( možda će vam trebati više brašna od 310 g, meni je bilo dovoljno a može da se desi da vam je potrebno i manje...originalni recepti, kojih je nekoliko, variraju od 275 g do 375 g )

Umešeno testo,ostaviti da se odmara a vi za to vreme pripremite kakao za oba testa.
U jednu zdelicu staviti 5 g i kašiku mleka / vode i sjediniti u kremastu gustu masu a u drugu zdelicu staviti 15 g i 2 kašike mleka / vode i sjediniti u gustu masu.

Testo podeliti na dva dela, jedan deo testa ( belo ) ostaviti sa strane a drugu polovinu podeliti na dva dela i u jedan deo umešati prvo kremu od 5 g kakao i umesiti dobro u testo da dobijete svetlo braon testo.Ostaviti sa strane.
Tako uraditi i sa drugim delom u koji ćete umesiti 15 g kakaoa..u slučaju da vam je to testo malo mekše od prvog, dodati vrlo malo brašna i domesiti testo.
Prvu polovinu testa ( belo testo ) podeliti na 9 loptica, svaka je oko četrdesetak g a možete ako hoćete i na više. Ostaviti ih sa strane.
Sad podeliti svetlije braon testo na 9 loptica, svako je oko dvadesetak g, malo ih oblikujte i ostavite i njih sa strane i sad podeliti i tamnije testo na 9 loptica i njih ostaviti sa strane. Pokriti testo da vam se ne suši.
Pleh za hleb, veličine 10cm X 20cm, ili sličnih veličina prekrite pek papirom.
Od svetlije braon kuglica napravite valjkove, dužine koliki vam je kalup ( može da bude i kraći ) i ostaviti ih sa strane.
Tamnije kuglice rastanjite u pravougaonik, dužine koliki vam je pleh i širine oko 5-6cm ( ako je testo po malo lepljivo, pomožite se sa brašnom ili gustinom, ja koristim gustin, svaku kuglicu umočim u malo gustina i tek ih onda valjam ) staviti na taj pravougaonik, ne mora da bude perfektno rastanjeno, važno je da to testo obavije valjkove od svetlijeg dela testa i zaviti svetlo testo u tamnije testo.
Tako radite sa svih 9 kuglica.
Očistite radnu površinu od delova tamnog testa, i sada rastanjiti belo testo i u svakli pravougaonik staviti valjak sa svetlim i tamnim testom.
Male rolatiće stavljati u pripremljen kalup i stavljajte ih kako vi volite, ja sam stavljala 3 u jednom redu i imala sam za tri reda.
Pogledajte sliku pripreme, ako se negde zapetljate, inače je vrlo lako da se napravi.


Tako pripremljeno testo pokriti i ostaviti na toplom mestu sat ili sat i po da naraste i da se količina udupla.Testo mora duže da raste jer ima vrlo malo kvasca u njemu.
Moje testo je raslo samo pola sata jer sam morala da idem van, ali je bolje da vam raste duže.

Zagrejati rernu na 200°C.
Naraslo testo premazati sa mlekom.
Staviti testo u zagrejanu rernu i smanjiti temperaturu na 170°C i peći oko 35 do 40 minuta.
Ispečen kolač / hleb ohladiti na žici.

Kolač se može preliti čokoladom i posuti sitno iseckanim prepečenim lešnicima. sa čokoladom i posut sa lešnicima, ako idete ovom opcijom onda smanjite količinu šećera bar na pola.
Otopiti 90 g čokolade za kuvanje sa 30 ml mleka, preliti preko otopljenog kolača i posuti sa 30 g sitnije seckanim lešnikom.
Ja sam samo posula sa prah šećerom pomešan sa vanilinim šećerom.



Sa bojama testa se možete igrati, umesto belog testa možete praviti testo sa bundevom,ili pola pola pa mešati boje.
Ovaj hleb se može napraviti i da nije sladak, kao običan hleb, bez startera,ne dodavati šećer, koricu od pomorandže i vanilu a dodati kašičicu soli u testo...mislim da su ovde mogućnosti neograničene..


Prijatno!!!!

11 коментара:

  1. Vidjala sam i ja ovaj hleb na raznim blogovima, ali vi ste ga zaista majstorski napravili:) Predivan je!

    ОдговориИзбриши
  2. Divan ti je hleb! Jednom ću i ja da ga napravim, a za sad ću da uživam gledajući tvoj kako je lep! ♥
    Tebi i Stanoju želim sve najbolje i srećnu Novu 2016. godinu :*

    ОдговориИзбриши
  3. Vrlo lijepo, efektno - sve čestitke najvećoj mjesilici koju poznajem (istina, virtualno, ali itekako se može ocijeniti umijeće). Sve najbolje, još jednom

    ОдговориИзбриши
  4. Predivno! Sve najbolje u nastupajucoj godini i hvala za druzenje u ovoj. Veliki pozdrav iz Danske :)

    ОдговориИзбриши
  5. Draga Zoki, fanatstično napravljeno.Hvala za sve predivne recepte koje si nam delila u protekloj godini,Od tebe stalno nešto učim i nije bilo recepta koji sam po tvom pravila, da nije uspeo.Za neke sam kao što znaš dobila i nagrade.
    Tebi i tvojima od srca želimo sretnu i blagoslovenu Novu Godinu

    ОдговориИзбриши
  6. Iskoristila sam vreme koje imamo dok smo u krantinu i napravila ovaj slatki hleb. Super je ispao, ima malo vise posla oko njega ali je vrlo dekorativan.
    Puno pozdrava

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste, u pravu si, ima malo više posla oko njega, ali je izuzetno lep i ukusan a nekad nam malo trebaju promene...od srca ti hvala i uživajte u njemu. Puno pozdrava.

      Избриши