недеља, 20. децембар 2015.

FBI Rukavice _______VRTALJICA

Ne znam odakle da počnem, smrt, drage mi Snježane, me je strašno pogodila....nismo nikad bile bliske, ali smo znale da izmenjamo po neki komentar na nekom od naših postova..mislim da je zadnji bio, kad sam je "ubedila" da isproba starogradske kiflice i tu i tamo na FB..znala sam da je Snježana bolesna, ali koliko, nisam, niti sam uopšte mogla da pretpostavim.

16 septembra sam videla na Coolinarici, čija je članica i Snježana bila, da nas je zauvek napustila...ma da li je to moguće, ne mogu da verujem...pa ispred Snježane je još ceo život.....


Od jutra do mraka sa Snježanom u mislima
Recepte neću pisati, naći ćete link u nazivu recepta



Kiflice, koje su nas oduševile, ja sam ih punila krem sirom sa začinima i belim lukom...obavezno ih isprobati.



Na moju žalost, nisam uspela da nađem žutu boraniju, pa sam koristila zelenu....odličan prilog uz krmenadlu a može da vam bude i samostalni obrok.



Odličan ručak, u koji smo mi izuzetno uživali



Odlična večera...


Moja baklava


Koju sam ja pravila u malo drugačijem obliku, u obliku trouglova



.........i na kraju jedna torta  sa Snježaninog bloga, koju sam nosila prijateljici za slavu, te presek nemam.





Ovaj ću recept napisati ovde, jer originalna torta je ustvari od Monsoon i volela bih da recept sačuvam ovde.

Sastojci za biskvit:
10 jaja
200 g šećera ( ja sam smanjila na 150 g )
1 vanilin šećer
250 g mlevenih oraha
2 kašike oštrog brašna
2 kašike hlebnih mrvica potopljenih u 
3 kašike ruma
15 g praška za pecivo
1 kašika gustina

Sastojci za kremu:
7 žumanaca
300 g šećera ( ja sam smanjila na 250 g )
100 g mlevenih oraha
250 g putera
100 ml sveže isceđenog soka od pomorandže

Priprema:

Svi sastojci neka vam budu sobne temperature. Jaja odvojiti prvo od belanaca i žumanaca, jer, dok su hladna, lakše se odvajaju.

Mrvice potopiti u rum i ostaviti sa strane.
Brašno, prašak za pecivo i gustin izmešti, prosejati i dodati u mlevene orahe i izmešati sve zajedno.

Umutiti belanca sa vrlo malo soli u čvrst šne i ostaviti sa strane.
Žumanca mutiti i dodavati im po malo šećera, mutiti dok ne dobijete gustu i svetlu kremu.
Dodati potopljene mrvice i masu od mlevenih oraha ii sve to spatulom dobro sjediniti. Masa će biti dosta gusta. Na kraju, iz tri četiri puta dodavati umućena belanci u nežnim pokretima sjediniti sa masom od oraha.

Kalup za torte, veličine 26cm dobro podmazati i posuti sa brašnom, ja isprskam sa sprejom za pečenje PAM, sipati masu i poravnjati.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 45 minuta,,probati sa čalkalicom posle 35 minuta. ( meni se pekla tačno 45 minuta, ali nemamo svi iste rerne i kod mene je rerna sa ventilatorom )

Dok se torta peče, napraviti kremu.

Umutiti žumanca sa šećerom u gustu kremu i dodati sveže isceđen sok od pomorandže ( meni je bilo potrebno za tih 100 ml pomorandža i po ) i dok to mutite, stavite šerpicu sa vodom da vam se zagreva, kad ste umutili staviti zdelu nad šerpicom i mikserom nastaviti da mutite, dok se krema kuva još deset do 12 minuta, skuvana krema treba da bude gusta i lepljiva.
Skloniti sa pare, dodati mlevene orahe i ostaviti da se ohladi.
Dok se krema hladi, umutiti penasto 250 g putera i sjediniti sa ohlađenom kremom.

Kremu podeliti na 3 dela i ostaviti da se potpuno ohladi. ( kremu možete pripremiti i ranije )

Ispečen biskvit izvaditi, preći nožem okolo ivica i ostaviti da se ohladi oko 5 minuta u kalupu.
Skinuti obruč od kalupa, i izvaditi biskvit i ostvati da se kompletno ohladi.
Kad je potpuno hladna, preseći na 3 dela.

Staviti 1 isečen deo na tacnu, premazati sa jednim delom ohlađene kreme, staviti drugi presečen deo i premazati sa drugim delom kreme,prekriti sa zadnjim delom biskvita i preostalu kremu premazati preko i okolo torte.

Ukrasiti po želji.

Ja imam dve leve ruke za ukrašavanje, kod mene je samo posuta sa mlevenim orasima.
Ova torta se može praviti i sa lešnicima, sledeći put ću je tako praviti..



3 коментара:

  1. Lijepo si se oprostila od Snježe i kroz ovaj krug FBi rukavica i kroz njezine isprobane recepte draga Zorice, Snježa će nam još dugo nedostajati i sigurno bi joj se sviđalo sve što si odabrala i kako si dobro pripremila.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti, draga moja Branka a Snježana će nam nedostajati mnogo.

    ОдговориИзбриши