петак, 26. октобар 2018.

Buttery bread rolls

Ovo testo je vrlo jednostavno da se napravi i što je najvažnije, možete da ih napravite više, zamrznuti ih i kad je potrebno, izvaditi i ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrznu, zaviti ih u alu foliju i zagrejati ih u rerni, biće kao da ste ih sada pravili. Na ovom kontinentu se ovakve rolnice ( kiflice ) prave obično za večeru, kad ima više ljudi i jedu se pre večere, sa puterom...oni hleb ne jedu sa jelom, bar ne oni, koje ja poznajem.


Sastojci:  450 do 525 g brašna, 7 do 8 g suvog kvasca ili 20 g svežeg, 250 ml vrele vode, 50 g masti, 1 jaje, 2 kašičice šećera, 1 puna kašičica soli ili po ukusu, oko 50 g putera

Priprema:  Zagrejati 125 ml vode da provri i u tu vodu dodati mast,so i kašičicu šećera i mešati dok se sve ne otopi. Ostavite na stranu da se ohladi do sobne temperatture.
Drugi deo vode zagrejati samo da bude mlako, dodati kvasac i kašičicu šećera i ostavite da se kvasac podigne.
Kad se voda sa mašću ohladila do sobne temperature sjedinite obe tečnosti, dodati jaje i sve blago umutiti.
Budite sigurni da vam se voda sa mašću ohladila pre nego što sjedinite sa kvascem, u protivnom ćete "ubiti " kvasac, jer on ne trpi vruću vodu.

Sipati polovinu količine brašna i izmešati sa varjačom, testo će vam biti retko, ali sada nastavite sa dodavanjem brašna, dok testo ne bude dovoljno gusto da ne možete više da mešate varjačom.
Isipati na radnu površinu, mesite i po malo dodajte brašna, testo treba da bude meko, ali da se ne lepi za ruke. Meni je trebalo tačno 510 g brašna.
Testo se može umesiti i sa mikserom, ali ga na kraju doradite rukom, jer to je najbolji način da osetite testo pod rukom.
Oblikovatri testo u loptu.
Zdelu, u kojoj ste mesili testo, opratri i osušiti.
Premazati stranice i dno sa omekšalim puterom, vratiti testo,onda i testo premazati sa vrlo malo omekšalog putera, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.


Radnu površinu posuti gustinom i isipati naraslo testo. Rastanjiti testo u prečnik oko 40 cm i podelite na onoliko delova na koliko velike kifle hoćete da vam budu. Ja sam ih podelila na 16 delova.
Zaviti ih u kifle. Stavljati na pleh, koji ste prekrili pek papirom, između ostaviti mesta jer kifle će vam još narasti i tokom stajanja i tokom pečenja.
Pokriti i ostaviti još 30 do 45 minuta da još jednom naraste.
Po želji, ovo se pecivo može napraviti i kao loptice. Iskidati testo na manje loptice i po dve ili tri kuglice stavljati u kalup za muffine, ali prethodno premazati kalup sa hladnim puterom.

Zagrejati rernu na 200°C i peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.
Vruće pecivo premazati otopljenim puterom, kratko prohladiti i poslužiti na način na koji vi volite.
Ako ih pravite više, ohladite ih na žici, spakovati u kese za zamrzivač.
Premazati ih puterom tek kad ih odmrznete i zagrejate.


Нема коментара:

Постави коментар