среда, 3. октобар 2018.

Teleća kolenica u sosu od vina i belog luka ( Garlic Wine Braised Veal Shanks )



Tako retko naletim na ovakvu vrstu mesa a kad nađem, onda ne mogu da odolim a da ne kupim..


Sastojci:  2 velike glavice belog luka, 60 ml maslinovog ulja, 1 glavica crnog luka, 3 šargarepe, 2 štapića celera, 1.5 kg telećih shanks, 1 1/4 kašičice soli, 1/ 2 kašičice sveže samlevenog bibera, 300 g braon šampinjona, 250 ml goveđeg temeljca, 250 ml crvenog vina, 2 pune kašičice paradajz pirea, 2 grančice ruzmarina, 3 grančice timijana, 3 grančice origano, 2 pune kašike brašna

Priprema:  Očistiti i oprati svo povrće.
Luk iseći na tanke listiće. Šargarepu iseći na kockice. Celer iseći na tanje polumesece.
Beli luk očistiti i ostaviti cele čenove.
Gljive očistiti i ako su velike, iseći ih na četvrtine a ako su manje na polovine.
Začinske biljkice oprati, osušiti od vode i vezati kuhinjskim koncem.
Meso oprati i osušiti kuhinjskim papirom. Posoliti i pobiberiti, uvaljati u brašno i otresti višak brašna.

U veću šerpu, u kojoj može da vam stane svih 4 parčeta mesa ( ja sam spremala sa 2 parčeta mesa, jer je to sasvim dovoljno za nas, ali količinu povrća nisam smanjila ) sipati kašiku ulja ( treba vam ukupno 4 kašike ) i na zagrejanom ulju propržiti meso da porumeni sa obe strane.
Izvaditi meso na tanjir i poklopiti meso.

Uključiti rernu da se greje na 150°C
U istu šerpu dodati kašiku ulja i sipati luk, šargarepu i celer i pržiti nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
Izvaditi i staviti u veću zdelu.
Sada dodati cele čenove belog luka i pržiti da vam čenovi blago porumene i onda izvaditi i čenove u istu zdelu.
Dodati, ako je potrebno još ulja i staviti braon gljive i pržiti ih dok ne ispuste svu tečnost i blago ih posoliti.
Izvaditi i njih u zdelu i ostaviti sa strane.


U šerpu, u kojoj ste sve ispržili, sipati crveno vino i pustiti da provri a za to vreme stalno grebati varjačom sve što je ostalo na dnu, smanjiti temperaturu i kuvati 1 do 2 minuta. Dodati goveđi temeljac i pire od paradajza i mešati sve zajedno dok se sve ne sjedini.
Vratiti svo povrće u šerpu, dodati meso, zajedno sa sokovima, koje je ispustilo i vezicu svežih začinskih biljkica.
Poklopiti i pustiti samo da provre i onda tako poklopljenu šerpu preneti u rernu i krčkati tako na tihoj tempereaturi oko 2 sata ili dok se meso samo ne odvoji od koske.
Poslužiti toplo sa pireom, pastom ili šta već volite. Sipati preko pirea prvo povrće pa preko povrća meso, posuti seckanim peršunom i uživati uz čašu crnog vina.




Prijatno!!!!

Image result for what is veal shanks
Ovako izgleda taj deo mesa koji se nalazi iznad kolena teleta...slika je sa neta. Ja nisam sigurna da li se to kod nas zove kolenica ili drugačije...


1 коментар:

  1. To je teleća koljenica - inače, čuveni osso buco . I recept je za izvrsni osso buco. Kod nas ga uvijek ima , ali u komadu, kao koljenica. Treba samo zamoliti mesara da ga ispili na komade

    ОдговориИзбриши