субота, 27. октобар 2018.

Salata od crnog pasulja i heljde

Ručak za vegererijance ili prilog uz neko pečeno meso ili roštilj...


Sastojci:  200 g heljde, 1 veći avocado, 1 mala glavica ljubičstog luka, 25 g svežeg spanaća, 2 konzerve od po 450 g crno pasulja, 1 krastavac, 2 limete, 1 do 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica meda ili javorovog sirupa, pola kašičice cumina, po ukusi so i biber, 1 mala ljuta papričica

Priprema:  Skuvati heljdu ( Očistiti je, staviti u cediljku i isprati je hladnom vodom. U šerpicu sipati 500 ml vode sa malo soli i pustiti da voda provri, dodati opranu heljdu, neka ponovo provri i kuvati 10 do 15 minuta ili dok zrnca heljde ne omekšaju. Isipati vodu i isprati hladnom vodom i ostaviti da se ocedi od viška tečnosti )
Ja sam koristila pasulj iz konzerve,vi možete da ga skuvate ili da koristite iz konzerve.
Isprati pasulj iz konzerve pod mlazom hladne vode.
Spanać oprati, ocediti od vode i iseckati na rezance.
Luk očistiti i iseći na manje listiće ili kockice.
Krastavac oprati i iseći na manje kockice.
Avocado očistiti i iseći na kockice. Beli luk očistiti i pasirati ili sitno iseckati. Ko voli da ima malo ljuto, jednu malu feferonu očistiti od semenki i sitno iseckati.
Sve ovo staviti u veću zdelu.

Limetu oprati, izrendati koricu, iscediti sok, dodati maslinovo ulje, pasirani beli luk,so, biber i med i umutiti žicom.
Preliti preko povrća i sve nežno izmešati.

Salatu možete poslužiti dobro rashlađenu ili sobne temperature.
Ovako pripremljena salata vam može biti kompletan obrok.
Ideja je odavde sa mojim izmenama.


Prijatno!!!!

3 коментара: