уторак, 23. октобар 2018.

Apple tart sa korama za pitu

Videla sam ovaj recept još pre nekoliko godina i potpuno sam zaboravila na njega. Sad mi je žao što ovo nisam napravila mnogo ranije, jer ovaj tart je jednostavno nešto najbolje što sam jela do sada i od sada će vrlo često biti na našem stolu.


Sastojci:  9 kora za pitu, 6 osrednjih jabuka, 1 kesica vanilinog cimet šećera, 1/2 kašičice ili 1 kašičica cimeta, prstohvat soli, 100 g braon šećera, 65 ml slatke pavlake, 100 g putera, 1 do 2 kašike ruma, brendija ili likera od pomorandže ( grand marnier )

Priprema:  Prvo ćemo pripremiti fil od jabuka, jer on treba da bude hladan za ovaj tart. Po želji možete ga napraviti i dan ranije.
Jabuke oljuštiti, očistiti i iseći na malo deblje kriške, oko 1cm debljine.
U veći i dublji tiganj staviti oko 40 g putera, otopiti i dodati jabuke i dinstati ih na puteru da vrlo malo omekšaju, posuti sa cimetom i cimet vanilom, promešati i dinstati još minut dva, dodati braon šećer, prstohvat soli, pavlaku za kuvanje i ako koristite alkohol i dinstati dok tečnost ne počne da se zgušnjava i reducira na pola.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Kalup za tortu veličine od 22 do 24cm premazati sa puterom.
Uzeti jednu koru ( vi, koji ste u Kanadi i koristite phyllo kore koristite, ako je moguće, one koje su deblje a ako koristite tanje, upotrebite bar 14 kora za podlogu ) i premazati je sa puterom.
Staviti je preko kalupa i blago, podižući stranice staviti je u kalup, sad tako isto uraditi i sa drugom korom, ali je staviti unakrst od prve,ostavljajući ivice da vise,tako isto uraditi sa još jednom a četvrtu premazanu koru zgužvati i staviti u sredinu kalupa, onda staviti još jednu preko kalupa, jednu izgužvanu u sredini i zadnju, sedmu koru staviti preko kalupa i polako rukom ušuškati je u kalup, ostavljajući ivice da vise.

Hladne jabuke staviti u sredinu kalupa, ali nemojte sipati tečnost koja vam je ostala u tiganju, nju blago zagrejati i ostaviti na stranu.
Ivice kora koje vam vise van kalupa, zavijte ih iznutra u obliku trake i povući prema ivici kalupa.
Dve kore koje su vam ostale iseći na trakice oko 4 do 5cm široke, poprskati ih otopljenim puterom, zgužvati ih i staviti preko fila od jabuka, preliti te korice i obruč od kora koje su visile sa onim što je ostalo u tiganju i ako vam je ostalo još malo putera preliti preko kora.


Peći u zagrejanoj rerni na 185 - 190°C oko 25 do 30 minuta, ako počne da vam kore rumene previše, pokrite pek papirom. Isključiti rernu i ostaviti još 5 minuta u rerni.
Izvaditi i ostaviti na žici u kalupu da se malo ohladi, pažljivo otvoriti štipaljku sa kalupa, skinuti je i nežno gurnuti tart sa dna kalupa i ostaviti na žici da se ohladi.

Ohlađen tart posuti sa šećerom u prahu izmešan sa vanilom i poslužiti sa kuglom sladoleda od vanile.

Sledeći put kad budem pravila ovaj tart probaću sa kremom od vanile, na kore ću sipati kremu pa preko nje ću staviti izdinstane jabuke, mislim da bi i na taj način bio odličan tart...


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Одговори
    1. Petra, meni je ovaj tart otkriće godine...kore za pitu volim a volim i jabuke a zajedno mi je fantastično, još preko toga kugla sladoleda od vanile.....Hvala ti puno.

      Избриши