понедељак, 15. октобар 2018.

Šareni rolat

Rolat smo jeli dok smo bili u Srbiji i ja sam se jednostavno oduševila sa ukusom i izgledom. Mi smo imali goste i pripremila sam im za predjelo ovaj rolat,verujte mi, bilo nas je 13 i svako je probao i svi su se jednoglasno složili da je rolat fantastičan...Slavice, tebi hvala za recept.



Sastojci:  12 kora za pitu, 3 XL jaja, 250 g feta sr, 100 ml tečnog jogurta, 60 ml ulja, po ukusu soli, 4 pune kašike ajvara,
Sastojci za fil:  200 g spanaca, 200 g krem sir, 100 g kisele pavlake, 1 dobro puna ili 2 ravne  kašike majoneza, 150 do 200 g praške šunke

Priprema:  Spanać blanširati, dobro ocediti i sitno iseckati. Ostaviti na stranu.
Odvojiti 12 kora.

Umutiti jaja, dodati feta sir, ( koristiti kremastiji sir a vi, koji imate sitan sir, možete koristiti njega ) dodati jogurt, ulje, soli po ukusu, pazite da ne presolite, jer sir je već slan.
Podeliti masu na 2 dela, u jedan deo dodati 4 pune kašike ajvara a u drugi deo dodati sitno iseckan spanać. ( umesto spanaća može da se koristi i blitva, u tom slučaju staviti samo 3 do 4 lista, koje ćete očistiti od debljih žilica, iseckati, blanširati i dobro ocediti )


Staviti pek papir na pleh,( koristiti dovoljno veliki pleh gde može da vam stane cela kora ) koji ćete koristiti, staviti 1 koru, premazati sa 2 do 3 kašike mase od ajvara, staviti drugu koru preko, te i nju premazati i tako uraditi i sa preostale 4 kore, što znači, prvih 6 kora premazati sa masom od ajvara. Voditi računa da imate dovoljno za svih 6 kora.

Sad sve tako isto uraditi i sa masom od spanaća.
Po želji, možete premazati sa spanaćem, pa posle sa ajvarom, dobićete isti rolat ali opet različit.
Moja Slavica je pravila isto na ovaj način kao i ja, sledeći put ću praviti tako da prvi deo prvo premažem masom od spanaća.
Peći ovako pripremljene kore u zagrejanoj rerni, koju ste prethodno zagrejali na 200°C, dok vam gornja kora ne porumeni, oko 15 do 20 minuta.
Izvaditi iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se rolat potpuno ohladi.

Dok se rolat hladi, vi umutiti fil.
Staviti sve zajedno krem sir, kiselu pavlaku i majonez u kremastu masu. Ko želi, može dodati i čen - dva pasiranog belog luka.
Slavica je koristila 200 g kisele pavlake i 100 g krem sira, kod nas pavlaka nije gusta kao što je kod vas, pa sam zamenila sa 200 g krem sira i 100 g kisele pavlake.

Ohlađenu koru premazati sa polovinom mase od krem sira, staviti preko šunku i onda premazati i sa drugim delom fila.
Zaviti u rolat, onda roilat zaviti u pek papir i ostaviti u frižider nekoliko sati, najbolje preko noći.


Dobro rashlađen rolat iseći reckastim nožem, debljine koja vama odgovara, ja sam sekla na parčad oko 2cm debljine.
Poslužiti kao predjelo ili kako vama već odgovara.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар