четвртак, 18. октобар 2018.

Caramel Apple Bread Pudding

Jesen je, jabuka ima na sve strane, zašto da ne napravimo ovu odličnu poslasticu sa preostalim starim hlebom i karamel bonbonama..probajte, možda vam se i dopadne.


Sastojci:  1.5 l sitnije sečenog starog hleba, 3 jaja, 8 do 10 sitno iseckanih karamel bombona, 1 veća jabuka, iseckana na sitne kockice, 375 ml do 400 ml mleka, 1 kašičica vanile, 80 g šećera, 2 do 3 kašike putera
i još: prah šećer, javorov sirup

Priprema:  U veću zdelu umutiti jaja, šećer, vanilu i mleko i ostaviti na stranu.
Uzeti posudu zapremine od pola litra i u nju stavljati kockice hleba, koje ste isekli oštrim nožem, koricu ne morate da skidate.
Te kockice iz posude sipajte u drugu zdelu jer ako ih stavite u zdelu sa mlekom, one prve, koje ćete dodati natopiće vam se previše sa mlekom.
Kad završite sa svim isečenim hlebom, ostavite na stranu.

Ako nemate sitne karamelice, koje se prodaju u kesici i izgledaju ovako, onda uzeto obične karamel bombone i iseckati ih što sitnije možete.
Jabuku oljuštiti ali ne celu, nego tu i tamo i ostaviti kožicu po malo.Očistiti je iseći ja manje kockice.

Sada sipati kockice hleba, iseckanu jabuku i karamele u mleko i spatulom sve dobro sjedinite da hleb upije mleko, ako kojim slučajem ima previše hleba, jer sve vrste hleba ne upijaju isto, dodajte još vrlo malo mleka ili obrnuto, previše mleka, dodajte još malo iseckanog starog hleba.

Pudding / kolač možete peći u mini kalupima, remekinima ili u pekaču.
Ja sam koristila kalup za mini kuglofe i pošto mi je preostalo mase, koristila sam male remekine.
Jako je važno da se kalup ili remekini dobro podmažu puterom i u svaki kalupić sipati po još malo putera na dno, jer se ovo dosta lepi.
Sipati masu do trećine kalupa. ( kod mene se vidi da nisam ispoštovala to, pa mi je malo puter iscureo na dno rerne )


Prethodno uključite rernu da se greje na 175°C i peći ovako pripremljen puding / kolač oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumeni odozgore.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.
Ohlađene izvaditi vrlo pažljivo iz kalupa, ako su remekini, samo pređite nožem okolo ivice i okrenuti na tanjir.

Poslužiti posute prah šećerom, ili napravite glazuru od prah šećera i malo mleka i preliti preko.
Umesto toga možete da koristite i javorov sirup, koji se super slaže sa ovom poslasticom.
Idealno uz šolju mleka ili čaja.

Ovo može da vam bude doručak ili desert.
Količina ovih kolačića će puno zavisiti od veličine kalupa koje koristite. ( muffin pleh ili manji remekini, ali ko ima tolike remekine )


Prijatno!!!!

2 коментара: