петак, 12. октобар 2018.

Štrudla sa cimetom i suvim grožđem

Mi ovu vrstu hleba, koji je ustvari kolač, a Kanađani ga zovu hlebom, jako volimo ujutru sa šoljom bele kafe ili čaja...po našem bi ovo mogla da bude i štrudla, na kanadski način.




Sastojci:
375 ml mleka
250 ml tople vode
16 g suvog kvasca ili 40 g svežeg
3 velika jaja
75 g šećera
75 g omekšalog putera
150 g suvog grožđa
1 kg i 200 g brašna
pola kašičice soli
30 ml mleka
100 g šećera
25 do 30 g cimeta
30 g otopljenog putera
1 kesica vanilinog šećera

Priprema:
Staviti mleko da se zagreje, ali ne mora da provri. Skloniti sa ringle, dodati šećer i puter i mešati da se šećer i puter otoipe, dodati suvo grožđe i kad je mlako, dodati jaja i umutiti sve zajedno.

U međuvremenu, zagrejati vodu da je topla i dodati kašičicu šećera i kvasac,promešati i ostaviti da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati brašno i dodati so,izmešati sve zajedno.
Dodati nadošli kvasac i jaja sa mlekom i suvim grožđem i zamesiti testo, ručno ili mikserom sa spiralnim nastavcima, oko desetak minuta.
Testo mora da bude meko i vrlo malo lepljivo za ruke.

Pobrašniti vrlo blago radnu površinu i premesiti testo ručno ( ovo je ako mesite testo mikserom )
Oblikovati testo u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti sa mokrom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. Od zavisnosti od toplote vaše kunhinje, može da bude sat do sat i po, pre nego što se testo podigne.

Dok se testo diže pripremite posip. Izmešati vanilin šećer, šećer i cimet i ostaviti sa strane.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste posuli sa gustinom i rastanjiti testo na pravougaonik 1.5cm debljine. Da vam bude lakše, podelite testo na polovinu, jer od ove količine treba da dobijete dve vekne. ( jednu možete da zamrznete  kad se dobro ohladi, a prethodno je isecite na šnite pa vadite po potrebi za doručak, a ako želite, možete da napravite i tri vekne...ja sam pravila dve )

Rastanjeno testo blago premazati sa mlekom svuda po površini. i posuti sa pripremljenim posipom. Ako pravite dve vekne, podelite na dva dela.Biće vam mnogo bolje da napravite dve ili tri manje štrudlice, mnogo bolje će se ispeći.



Ostaviti još pola sata da naraste još jednom.
Premazati sa umućenim žumancetom,pomešanim sa malo mleka i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Izvaditi vrlo kratko u kalupu, okrenuti na stranu i istresti štrudlu. Premazati sa otopljenim puterom i ostaviti da se dobro ohladi pre nego što počnete da sečete.



( hajde da vas vidim ako možete da sačekate da se potpuno ohladi...ja sam sedela kao na iglama, ali sam sačekala )


Prijatno!!!

3 коментара:

  1. Bas sjajno izgleda! A i dosta izadje. Koliko dana moze da stoji ovako ispecena strudla? Ne verujem da bismo je mi mogli da pojedemo u roku od dva dana.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno....ako je ne pojedete, iseci je na komade oko 2cm debljine, između stavi pek papir, stavi sve u kesu za zamrzivač i zamrzni pa vadi onoliko koliko ti je potrebno i zagrej kratko u toster,ili, napravi samo pola količine testa. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Ovo su krasni stari recepti - u Sloveniji ih nazivaju potice (štrudle su ovdje samo vučeno, tanko tijesto, poput kora za pite). U Hrvatskoj makovnjače ili orahnjače (po nadjevu). Slovenci ih imaju mnogo više - npr. ova sa suhim grožđem, zatim pehtranom ( maslac i svježi estragon), bademima, lješnjacima, kimom... Posebno su znane slane "špehovke"(sa čvarcima) i - vjerovatno sam neku zaboravila. A kod naše Zorice - majstorice za tijesta svi vrsta : izgleda onako toplo, vuče na "griz". A Kanada na drugom kraju svijeta

    ОдговориИзбриши