петак, 19. октобар 2018.

Džem od jabuka sa ukusom karamele

Jesen je, pravo vreme za ovaj džem..probajte, nama se jako dopao.


Sastojci:  2 kg jabuka, 400 g šećera, 2 X po 125 ml vode, 2 X po 15 ml svežeg soka pd limuna, 1 kesica vanile ili 1 mahuna vanile, pola kašičice soli, 50 ml ruma ili 2 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma

Priprema:  Jabuke oprati, iseći na polovine i očistiti. 
Ako imate presu za paradajz kroz koji paradajz očistite od ljuski i semenki, onda nemojte ljuštiti jabuke  a ako nemate, onda oljuštite jabuke i njih iseći na kockice, staviti u šerpu, dodati limunov sok i vodu.
Ja moje jabuke nisam ljuštila, niti sam vadila semenke ni onu ljuspu od semenki, već sam sve zajedno kuvala, jer sam na kraju propasirala jabuke kroz cediljku koja izgleda kao ova na slici.
Poklopiti šerpu i kuvati jabuke oko 20 minuta ili dok vam jabuke ne omekšaju.
Omekšale jabuke ili propasirati kroz ovu cediljku ili staviti u multipraktik i samleti u pire. 
Ostaviti na stranu.



U što širu šerpu, sa debljim dnom sipati 300 g šećera, ali  da vam je svuda šećer ravan, dodati vodu i 1 kašiku limunovog soka i pustiti da se kuva na osrednjoj temperaturi. Kad počne polako da rumeni, stojte tu pored šerpe i odredite boju koju volite ( pazite dobro, ja sam ovo radila 2 puta jer mi je prvi put šećer previše porumeneo a ja sam htela da imam lepu zlaćanu boju ) i kad bude boja karamela koju volite, sklonite sa ringle i dodajte pire od jabuka ( budite pažljivi, hoće da pršti ) i mešajte sve zajedno dok se karamel ne otopi i sjedini sa pireom., sipajte ostatak šećera, vanilin šećer ili mahunu vanile, koje ste razrezali na pola i tupom stranom noža skinuli zrnca i sve zajedno staviti u šerpu. Smanjiti  temperaturu na osrednju, više prema nižoj temperaturi i kuvajte 10 do 15 minuta, celo vreme mešajući. Pazite da se ne opečete jer po malo će vam prštati, ali ne toliko da bi vas opeklo. Ako vam previše pršti, smanjite temperaturu još, dovoljno je da po malo vri, manje opasnosti da vas opeče.
Džem je kuvan kad povučete varjačom a iza nje ostaje čista linija.

Kad je džem skuvan,izvaditi mahunu vanile, dodati rum, promešati i sipati u vruće sterilisane tegle, koje ste prethodno oprali i osušili u rerni.Ako nećete da koristite rum, možete da koristite vanilin šećer sa ukusom ruma, izbor je vaš. Zatvoriti tegle, ušuškati ih u neko ćebence i ostaviti da se potpuno ohlade. Kako se tegle hlade tako ćete čuti kako one pucketaju, što znače da prave vakum.


Ko želi, može da tegle stavi u vruću vodu, prethodno ih dobro zatvorite i kuvati ih desetak minuta.


Ko želi malo tamniju boju džema neka kuva karamel još nekoliko sekundi duže.
Od ukupne količine trebate dobiti 6 teglica od po 250 g, ja sam pravila dve trećine džema ( nisam imala više jabuka ) i dobila sam dve teglice od od po 325 g i jednu,skoro 200 g u njoj.

Prijatno!!!!


4 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Damira,ovo je fantastičan džem a u mojim receptima ima još jedan, koji bih ti preporučila jabuke i butternut tikva, i on je fantastičan...on mi je sledeći na listi.

      Избриши
  2. Odlična ideja Zoko, imam svoje ne prskane jabuke, miriću i kiselkastog ukusa su. Napraviću čim pre. Mnogo mi se dopada

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gvozdena, hvala ti puno i blago tebi na tim domaćim jabukama, najela sam ih se dok smo bili u Srbiji, mnoji imaju ogroman voćnjak pored kuće i jabuka,krušaka, smokvi koliko hoćeš, samo nismo imali dovoljno vremena.

      Избриши