уторак, 16. октобар 2018.

Tosca kolač ( Kolač sa kremom od vanile na posteljici od maka )

Kad sam videla sliku ovog kolača, oduševila me je i znala sam da će nam se svima dopasti, jer sve što je kremasto, volimo.


Sastojci za biskvit:  6 belanaca, 125 g šećera, 50 g ne samlevenog maka, 50 g prosejanog brašna, 20 g kokosovog brašna, 3 g praška za pecivo, prstohvat soli
Sastojci za vanil kremu:  500 ml mleka, 6 žumanaca, 100 g šečera u prahu, 60 g gustina, 1 mahuna vanile, 200 g putera
Sastojci za sirup: 100 g šećera, 100 ml vode, 1 do 2 kašike konjaka
Sastojci za glazuru: 100 g gorke čokolade, 50 ml slatke pavlake, 50 g putera
i još: 150 g petit keksa, čokoladnih mrvica

Priprema:  Prvo ćemo napraviti kremu od vanile da ima dovoljno vremena da se ohladi.
Staviti mleko da se kuva, mahunu vanile raseći na pola pa tupom stranom noža sastrugati semenke i staviti sve zajedno u mleko,a za to vreme umutiti jaja u penastu masu i dodati prosejan prah šećer i dalje muteći i na kraju dodati gustin i sve zajedno umutiti.
Provrelo mleko polako sipati u masu od žumanaca, prethodno izvadite mahunu vanile,muteći žicom ili mikserom i kad ste sjedinili sve zajedno, vratiti nazad u šerpu i kuvati dok se ne zgusne. Masa treba da bude dosta gusta.
Sipati u veću zdelu, pokriti sa providnom folijom svuda po površini i ostaviti da se ohladi, ali ne potpuno,da je malo toplije nego li sobne temperature.
Mikserom umutiti puter sobne temperature u penastu masu i kad se krema dovoljno ohladila, dodavati po malo putera u kremu i mikserom sjediniti sve zajedno.
Ostaviti umućenu kremu na stranu.

Dok se krema od vanile hladi, pripremiti biskvit i sirup.
Umutiti, sa prstohvatom soli, belanca u čcrstu masu, dodavajući po malo šećera da dobijete masu kao za puslice.
Dodati mak i kokos i spatulom sjediniti.
Brašno i prašak za pecivo sjediniti pa prosejati nad masom od belanca i vrlo nežnim pokretima sjediniti sve zajedno.
Pleh, veličine 23cm X 32 ili sličnih veličina, malo premazati sa uljem pa prekriti pek papirom.
Sipati pripremljenu masu za biskvit i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta ili dok vam blago ne porumeni pri vrhu.
Ostaviti da se malo ohladi a za to vreme pažljivo odvojiti ivice biskvita od papira, ali ne morate da skidate papir.
Ja ga ne skidam jer mi je teflonski pleh i kad sečem kolač vrlo lako mogu da oštetim pleh.

Dok se biskvit peče, pripremiti sirup.
U manju šerpicu sipati šećer i pustiti da se šećer otopi i pretvori u lepu boju ćilibara. ( pazite da vam ne izgori, biće gorko ) Sipati vodu i mešati dok se sav šećer ne otopi.
Skloniti sa ringle, ostaviti kratko da se prohladi i dodati kašiku dve konjaka ili ako ne koristite alkohol onda dodajte ekstrakt ruma za kolače,promešajte i ostavite sa strane.

U manju šerpicu staviti slatku pavlaku, gorku čokoladu ili čokoladu za kuvanje i puter i na tihoj vatri otopiti i sjediniti sve zajedno u glatku masu.

Na prohlađeni biskvit sipati kremu od vanile i poravnjati.
Svaki keks provući kroz sirup i ravnu stranu keksa okrenuti prema gore i ređati jedan do drugoga. Ako je potrebno, keks preseći da vam sva krema od vanile bude prekrivena keksom.
Kašikom sipati otopljenu čokoladu preko keksa i razmazati po veloj površini.
Posuti izrendanim mrvicama čokolade i ostaviti u frižider preko noći da se stegne sve zajedno.

Ohlađen i stegnut kolač seći na kocke i poslužiti onako kako vi najviše volite.
U slučaju da vam se žuri pa nemate puno vremena da čekate da vam se kolač potpuno ohladi, ostavite pleh na nekoliko sati u zamrzivač, kocke se idealno seku, čak se može seći i na manje štanglice.

Ovaj kolač se može napraviti i u obliku torte, samo što ćete imati malo više muke da upakujete keks svuda po okruglom kalupu.


Prijatno!!!!!

2 коментара: