среда, 23. јул 2014.

Varivo od sočiva / leće

Svašta sam ovde naučila, tako naučih da je leća ( a tako sam prvi put naučila da se zove od nane kad dođoh u Kanadu a pre toga nikad čula nisam za to, niti sam znala šta je...dok ne naučih ovde da je to ustvari sočivo i koje nikad ni probala nisam dok sam bila u Srbiji ) jako zdrava namirnica, koju ja retko koristim u kuhinji...



Sastojci:

250 g suvog sočiva
1 glavica crnog luka
1 list lovora
1 šipka celera
2 do 3 šargarepe
1 koren paškanata
po izboru sušeno meso ( dimljena rebra, kobasica, kolenica )
po ukusu začini; so, biber, suvi začin,mlevena dimljena paprika
2 do 3 čena belog luka
1 struk praziluka
1 zelena ljuta paprika

Priprema:


Očistiti sočivo, oprati sa hladnom vodom i staviti u šerpu u kojoj ćete kuvati.

Dodati sitno iseckan crni luk, šargarepu, paškanat,lovorov list,celer i naliti sa vodom i pustiti da provri ( sočivo ne treba da se prethodno potopi u hladnu vodu jer se skuva za 45 minuta ili čak i manje u zavisnosti koje se sočivo koristi. Ja sam koristila francusko zeleno sočivo ).

Ako koristite dimljeno meso, ja ga uvek prvo skuvam u jednu vodu, bacim tu prvu vodu, operem meso sa vodom i tek onda ga spustim u varivo, jer ne volim jak ukus dima i nastavim sa kuvanjem. Ovde sam koristila kranjsku kobasicu, koju sam dodala tek 10 minuta pre nego što mi je sočivo bilo kuvano, jer toj kobasici nije potrebno dugo kuvanje.

Kad je sočivo kuvano, dodati sitno iseckan praziluk, beli luk i ljutu papriku, koju ste očistili od semenki i žilica i zapržiti ( po želji možete napraviti i hladnu zapršku, umutiti kašiku brašna s kašičicom crvene mlevene paprike i sipati u varivo i pustiti da se kuva 5 minuta ).

Skloniti s vatre i ostaviti da se prohladi i poslužiti toplo uz domaći hleb.

Prijatno!!!!!

4 коментара:

  1. Volim ovakve maneštrice, ali ih izbjegavam sad po ljeti. Do jeseni su na čekanju

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno,Moj muž voli šta god da je sa kašikom a leća mi se jako brzo skuva, za 45 minuta imam ručak.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Ja sam veliki ljubitelj leće i mislim da bi juhu ili varivo od leće mogla jesti svaki dan, ova u tvojoj izvedbi mi je odlična !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti. Ja više volim sočivo od pasulja, pasulj mi je težak za stomak, dok sočivo nije i jako je volimo.Hvala ti puno.

      Избриши