среда, 27. јануар 2016.

Palačinke od tikvica i mladog luka

Tikvice mnogo volimo ali je šteta što ih ne koristim tako često...skoro je bila igrica na Coolinarici za našu Cool Cheficu, nešto kao što mi imamo ovde FBI Rukavice i htela sam da isprobam poširano jaje na njen način, trebalo mi je nešto sa čim bih ih poslužila....ove palačinke su mi bile idealan izbor.


Sastojci:
inspiracija
400 g tikvica
80 g brašna
4 struka mladog luka ili manja glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 jaja
pola kašičice čili začina
1/4 kašičice ljute mlevene paprike
1 kašičica kurkume
1 kašika sitnije sečenog peršuna
po pola kašičice soli i bibera

Priprema:
Oprati tikvice i izrendati ih na krupniju stranu renda.
Mladi luk oprati i iseckati ga na sitnije, ako nemate mladi luk,koristite običan, crni luk.

U zdelu staviti dva jaja i umutiti ih viljuškom,dodati sve začine,promešati sa jajima i onda dodati brašno ( u originalnom receptu se koristi pirinčano brašno, jer ovo su bez glutenske palačinke, pošto ja nemam problema sa glutenom, koristila sam obično brašno ) i umutiti sve zajedno.

Iscediti izrendane tikvice i dodati u masu od brašna i jaja, zajedno sa lukom, sitno iseckanim belim lukom i  peršunom.Sjediniti sve zajedno.

Na teflonskom tiganju sipati malo ulja,zagrejati i sipati oko 3 pune kašike mase od tikvica, malo pritisnuti sa kašikom i pržiti palačinke,ako vam je tiganj dovoljno veliki, možete peći i po dve palačinke zajedno.Pržiti oko 5 minuta na osrednjoj temperaturi, kad počnu ivice palačinke da vam rumeni i da bude hrskva, okrenuti i pržiti i drugu stranu još 3 do 4 minuta.

Pržene palačinke stavljati na tanjir, prekriven papirnim ubrusom da upije višak masnoće i prekriti ih drugim papirnim ubrusom da budu tople, dok se druge peku.

Ja sam moje palačinke poslužila sa poširanim jajetom ( tako su poslužene u originalnom receptu ) a vi, ako hoćete možete ih poslužiti i sa jogurtom, izmešanim sa sitno iseckanim belim lukom i peršunom.

Količina palačinaka zavisi od koliko velike palačinke pravite...ja sam dobila 8.


Lile je poširala jaja na ovaj način, probajte, možda se dopadnu i vama.

1 manju šargarepu očistiti i iseći na tanke trakice
1 mala crvena paprika isečena na tanke trakice ( kod mene ima i žuta i narandžasta paprika,pored crvene, koja je ljuta )
listići peršuna
po 1 ili 2 jajeta po osobi
za svako jaje po 1 kesa

U dublju šerpicu sipati vodu i pustiti da provri.
Kesu staviti u šolju, malo je pouljiti i na dnu kese staviti po malo trakice od šargarepe,paprike i listiće peršuna, razbiti jaje, ali pazite da ostane celo,posoliti,pobiberiti i preko staviti još malo trakica od povrća,zavezati kesu i spustiti u vodu,koja vri i kuvati onoliko koliko volite da vam je jaje kuvano. Mi volimo da je žumance rovito.

Izvaditi poširano jaje pažljivo iz kese, staviti na vrh palačinaka i poslužiti toplo.
Nama je ovo bio ručak.

Prijatno!!!

2 коментара:

  1. Jso Zoki, nemaš pojma kako mi je dobro došao ovaj recept.Ne znam više gde da turam tikvice. a one sve veće i veće i ima ih mali milion.Super recept .Poljupčić

    ОдговориИзбриши