понедељак, 18. јануар 2016.

Hleb koji se ne mesi sa brusnicama, bademima i semenkama od bundeve

Mnogi od nas su već isprobali ovu vrstu hleba, koji svi obožavamo. Uz minimalno zalaganje možemo dobiti fenomenalan hleb...ja imam  brzu verziju ovog hleba a ovog puta sam odlučila da napravim ovu sporiju verziju sa nekim dodacima.
Pre nekoliko nedelja sam kupila hleb koji je bio sa brusnicama i raznim semenkama...ja hleb ne jedem ali taj hleb me je oduševio i dala sam se u potragu da nađem recept za taj hleb. Ovaj recept sam pronašla sasvim slučajno i oduševio me je i naravno da sam morala da ga napravim i isprobam ovaj divni hleb.


Sastojci za hleb:
450 g sve namenskog brašna
1 1/2 kašičica soli
2 g kvasca
375 ml vode

Priprema
U veću zdelu sipati brašno,so i kvasac i sve dobro izmešati, dodati vodu i sa drvenom varjačom izmešati da dobijete vrlo lepljivo testo. Pokriti i ostaviti na sobnoj temperaturi da fermentira od 12 do 18 sati.
Ovo je najbolje uraditi uveče i ostaviti testo da raste preko noći.
Sastojke koje sam ovde napisala su vam za osnovni hleb, koji se ne mesi.

Pre nego što dodate vodu, dodati sastojke koje volite u testo, promešati i onda dodati vodu i sve dobro izmešati da dobijete retko,lepljivo testo.



Moji dodaci za ovaj hleb su:
80 g suvih brusnica
25 g semenke suncokreta
25 g semenke bundeve
2 pune kašike lanenog semena ( braon i žuto )
40 g krupnije sečenog blanširanog badema

Ovaj hleb se može napraviti i sa ovim dodacima:
korica od dva limuna
puna kašika sitno iseckanih listića ruzmarina
100 do 150 g izrendan Gruyere sir

...ili dodajte ono što vi volite u testo.

Kad je testo naraslo, uključiti rernu da se zagreje na 225°C i kad se rerna zagrejala staviti posudu sa poklopcem,u kojoj ćete peći hleb da se greje 30 minuta.


Dok se posuda zagreva, isipati testo na radsnu površinu, koju ste dobro pobrašnili i oblikovati testo u kuglu,pomažući se sa brašnom, jer testo je izuzetno lepljivo.
Pokriti sa providnom folijom dok se posuda greje i kad se posuda zagrejala, izvaditi zagrejanu šerpu,otklopiti i pažljivo, da se ne opečete,spustiti oblikovano testo u šerpu.


Poklopiti  i vratiti nazad u rernu i peći 30 minuta, posle pola sata otklopiti i peći otklopljeno još 15 minuta.

Pečen hleb pažljivo izvaditi iz posude i ostaviti na žici da se ohladi i kad se ohladi, iseći, premazati sa puterom i uživati u njemu.



Prijatno!!!

U mojim receptima takođe postoji i brza verzija ovog hleba, koji se ne mesi.. pa probajte jedan od njih.


6 коментара:

  1. Divno izgleda, iz ovih stopa idem da ga pristavim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Kato, ovaj hleb je fantastičan, ja sam ga pravila dva dana i moj muž ne može da se zaustavi jedući ga.

      Избриши
  2. Killing me softly! rekla sam nema više slatkiša (upravo sam pojela komad "pametnog" kolača sa višnjama, maraskama), pa opet sebi rekle nećemo sve do kraja karnevala - a onda sam ugledala ovaj kruh. Večeras ćemo ga umijesiti - ali, više nećemo nakon toga nikakvo tijesto i to...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Damira, ja hleb ne jedem, ali ovom nisam mogla da odolim pa još onako topao sa malo kajmaka, ali sam zato posle toga otišla u šetnju brzim hodom od sat vremena..po ovoj hladnoći mi je bilo super. Ljubim te i izdrži.

      Избриши
  3. Boja ovog hleba mi je fascinantna.... ne znam kako to postici, pokusacu...

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Rado na poseti i tvom komentaru. Ako pratiš uputstva u receptu dobičeš tačno tu boju, bez mnogo muke..srećno i javi ako napraviš ovaj hleb, kako ti je uspeo.

    ОдговориИзбриши