субота, 2. јануар 2016.

Kiflice sa cimetom i pomorandžom

Peciva sa cimetom obožavam,ovo je pecivo sa lisnatim testom koje ćete sami napraviti.


Sastojci:
500 g brašna
20 svežeg ili 10 g suvog kvasca
70 g šećera
200 g žutog šećera
250 ml mleka
2 žumanceta
prstohvat soli
200 g putera
1 pomorandža
2 kašičice cimeta

Priprema:
Zagrejati mleko i u pola količine stavite kvasac i kašičicu šećera ( oduzmite od onih 70 g ) i sve dobro izmešajte da se kvasac otopi i ostavite na stranu da kvasac nadođe.

U veću posudu za mešenje prosejati brašno,dodati prstohvat soli,šećer žumanca,ostatak mleka i nadošli kvasac i mesiti dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Isipati na radnu povrčinu i mesiti dok ne dobijete glatko testo.Oblikovati u loptu i vratiti u posudu u kopjoj ste zamesili i blago premažite sa uljem.Pokriti sa providnom  folijom i ostaviti pola sata da testo malo naraste.

Naraslo testo premesiti i  rastanjiti u pravougaonik 30cm X 40cm i na polovinu testa staviti hladan puter isečen na listiće.Preklopiti sa drugom polovinom i ponovo pažljivo rastanjiti  pazeći da vam puter ne izađe sa strane.



Testo preklopiti na trećine i ponovo preklopiti na trećinu. Uviti ga u providnu foliju i ostaviti u frižider  sat vremena, testo će početi polako da vam raste.



Rastanjitui ohlađeno testo u pravougaonik ( po potrebi blago pobrašniti radnu površinu ) 60cm X 40cm i poprskati ga sokom od jedne pomorandže a odozgore narendati koru.

Posuti ga mešavinom cimeta i žutog šećera i uviti u rolat.

Rolat iseći na šnite 3cm debele i svaku šnitu, pomoću varjače, koju ste poprašili sa brašnom, napraviti udubljenje na sredinu šnite po dužini.



Ovako napravljene kiflice naređati na pleh koji ste postavili papirom za pečenje.Pokriti ih i ostaviti da ponovo narastu oko 15 do 20 minuta.



Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 20 do 25 minuta.
Ohladiti ih malo,posuti sa prah šećerom i poslužiti.

Prijatno!!!

4 коментара:

  1. zorice,molim te odgovori mi kako mislis ovo: tijesto podjeliti u trecine pa opet u trecine.poredala sam butter na pola tjesta,s drugom polovicom preklopila i razvila oolagijo opet prvobitnu velicinu tjest(30X40 cm) i sta sad???
    upravo sad mjesim

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Testo se ne deli na trećine več se preklapa znači sad kad si ga razvukla, preklopi levu stranu do trećine testa onda desnu preko te trećine i onda poklopiti gornju stranu preko trećine i donju stranu preke tog poklopljenog testa ...pogledaj sliku treću odozdole, gde je testo pre razvijanja.

      Избриши