уторак, 5. јануар 2016.

Tart sa tapenadom od maslinki i sušenog paradajza

Prođoše Božićni i Novogodišnji praznici, nas čeka još jedna tura proslave Božića i Nove Godine i onda naša slava...kako se izboriti sa tim silnim pripremanjima kolača i hrane...meni je sve previše i danas smo morali nešto manje da pojedemo...uz ovaj tart smo imali ratar čorbu od krompira i sasvim je dovoljno.


 Sastojci:
450 g lisnatog testa 2 X 225 g
Sastojci za tapenadu:
75 g sušenog paradajza u ulju, oceđenog
75 g crnih maslinki bez koštica
1 kašičica origano
1 do 2 čena belog luka
1 kašika + ulja iz sušenog paradajza
Sastojci za umak:
180 g izmrvljene fete
75 ml maslinovog ulja
30 ml limunovog soka
so i biber
i još:
1 žumance
susam

Priprema:
Prvo napraviti premaz. Staviti sve sastojke u multipraktik i samleti da dobijete gustu masu, koju možete da razmažete.Ostaviti sa strane.

Rastanjiti lisnato testo u krug, veličine 25 do 30cm ( ako vam je veći krug imaćete duže krake ). Jedno ostaviti na pek papir a drugo rastanjeno parče zamotati i ostaviti u frižider, da se ne greje, dok vi radite sa prvim delom.

Masu premazati preko prvog kruga i ostaviti ne premazanu ivicu oko 2.5cm od početka. Ivice premazati sa malo hladne vode.
Izvaditi drugi deo testa iz frižidera i prebaciti preko premazanog testa, gledajte da vam se ivice poklope sa donjim ivicama kruga.


Staviti u sredinu manju posudicu i iseći prvo na 4 dela i onda svaki deo na još 8 delova ali ne do kraja, samo do posudice, u sredini treba da ostane krug. ( ja nisam sekla na 8, isekla sam na 3 jer je bilo za nas, a ako bih ga pravila za društvo onda bih ga isekla na što manje delova, treba da ima 32 mala "kraka" )
Ako je teško da se testo seče staviti ga na kratko u frižider da se malo ohladi i stegne.


Skloniti čašu, i ako imate male tanke delove, jednom rukom držati tamo gde počinju a drugom rukom ih uvrnuti dva puta prema desnoj ili levoj strani ( držimo ih gore jer su tu najtanji i mogu vrlo lako da se iskidaju )
Ako kojim slučajem testo počne da bude lepljivo ili isuviše meko za rad, staviti ga na kratko u frižider, da se ohladi i nastaviti sa radom.

Kad ste završili sa uvrtanjem testa, umutiti jedno žumance sa nekoliko kapi vode, premazati testo i po želji posuti sa susamom.
Zagrejati rernu na 185°C i peći oko 30 do 35 minuta.
Ostaviti da se ohladi i poslužiti toplo.

Dok se tart peče napraviti dip.
Sve staviti u multipraktik i samleti dok ne dobijete glatku masu.
Poslužiti sa tartom.


Inspiracija je odavde.

Prijatno!!!

4 коментара: