недеља, 24. јануар 2016.

Pasta salata sa krastavcima i paradajzom

Ova salata me strašno podseća na grčku salatu, koju obožavamo, kad ne znate šta ćete za ručak, evo vam ideja, a ako šta ostane, sledećeg dana, ponesite na posao.


Sastojci:
250 g paste po vašem izboru
450 g malih paradajščića ili 3 velika
2 veća ili 4 manja krastavca
100 g crnih maslinki, isečenih na komadiće
100 g izmrvljene fete
2 do 3 avokada isečenih na kockice
2 kašike sveže mirođije

Sastojci za preliv:
85 ml dobrog maslinovog ulja
90 do 100 ml vinskog sirćeta 
1 do 2 čena sitno iseckanog belog luka
1 1/2 kašika sitno iseckane mirođije
1 kašičica italijanskog začina ili suvog origana
so i sveže samleven biber

Priprema:
Prvo poripremiti preliv. Staviti sve u manju teglicu, zatvoriti i dobro izmućkati ili sve sastojke staviti u manju zdelicu i malom žicom sve umutiti zajedno i ostaviti sa strane.
( Originalni recept kaže da se koristi vinsko sirće i sa njim i 2 kašičice šećera, ja sam koristila belo balsamic sirće i nisam stavljala šećer, jer mislim da je nepotreban, vi kako hoćete )

Pastu skuvati po uputstvu proizvođača.
Ocediti je, isprati hladnom vodom i ostaviti da se dobro ocedi od viška vode.

U veliku zdelu staviti isečen mali paradajz ( grape or cherry tomato ) a ako kojim slučajem ih nemate, uzeti paradjz, očistiti od semenki i iseći meso na manje komadiće, krastavac iseći na sitnije kocke, maslinke iseći na manje komade ili, ako su vam sitnije staviti ih cele, koristite one bez koštica i dodati mirođiju.
Preliti sa prelivom, dobro izmešati i ostaviti u frižider nekoliko sati da se dobro ohladi. Preliv koristiti onoliko koliko vam je potrebno, možda vam je cela količina previše,stavite prvo samo pola i ako ćete ostaviti u frižider za nekoliko sati za to vreme će se preliv upiti u pastu, pre služenja, iseći avokado i umešati u salatu, probati da li je dovoljno preliva za vaš ukus, ako nije, dodajte još i promešajte i na kraju izmrviti fetu preko salate i pobacati sitne grančice mirođije preko fete, ako hoćete,promešajte a i ne morate.


Poslužiti rashlađenu ili sobne temperature, jer salata se može poslužiti i odmah posle pripreme, važno je kako je vi volite.
Mi smo je jeli odmah i to nam je bio ručak, ostalo nam je i za sledeći dan i nije se ništa promenila.


Prijatno!!!!

7 коментара:

  1. Svidja mi se kombinacija u salati. Mi retko ovakve stvari pravimo zimi, ne znam ni sama zasto..Ustvari, znam, imam ovde neke što bi samo meso pa meso jeli.. Baš bih mogla ovo za promenu narednih dana.. Hvala i pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja obožavam ovakve salate, da li leto ili zima...nekako mi je dan bolji kad vidim sve ove boje na tanjiru.Biće mi drago ako je napraviš.

      Избриши
  2. Ja cesto pravim pasta salate i MNOGO ih volim. Barem jednom nedeljno pravim vas recept sa orzo i pecurkama. Takodje uvek pravim ovu varijantu - pasta, sitno iseckane crne masline, crvena paprika, paradajz, mladi luk i preliveno sa malo maslinovog ulja i italian seasoning. Ali ovaj vas recept mi zvuci mnogo bolje i ukusnije pre svega sto ima povrca i feta sira koji obozavam. Jedva cekam da napravim

    ОдговориИзбриши
  3. Samo da prijavim da sam napravila i da je ispalo savrseno. Jedno od najboljih jela koje sam ikad jela! hvala mnogo na receptu

    ОдговориИзбриши
  4. Da znaš da se jako radujem da ti se salata dopala. Hvala ti puno i topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  5. Moram da vam napisem da se jako cesto vracam ovom receptu. Sjajan je.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo da znaš, obožavam je i ja i ovo mi je često spas za, kad ne znam šta bih za ručak, a pretoplo mi je..hvala ti puno i pozdrav ti šaljem.

      Избриши