субота, 16. јануар 2016.

Pečene mirišljave dunje

Ne znam da li kod vas ima još dunja, možda vam stoje negde na kredencu ili u nekoj zdeli. Ja sam ove kupila još pre prvog Božića, mislim da je bilo još za Sv.Nikolu, našla sam 4, jednu smo pojeli a tri su nam ostale. Nisu to dunje kao što su one naše, nemaju ni taj ukus ni miris, ali mi je srce puno kad ih vidim u tacni sa ostalim voćem.
Razmišljam već nekoliko dana na koji način da ih iskoristim, jer, ako ih ne iskoristim, znam da ću ih na kraju baciti.



Sastojci:
3 dunje
75 g seckanih oraha
75 g seckanog suvog voća ( smokve, suve kajsije, suvo grožđe, brusnice )
90 g meda
30 ml ruma
3 kašičice čiste vaniline esencije ili vanilla paste
6 klinčića
1 1/2 kašičica cimeta
6 prstohvata muškatnog oraha
6 zvezde anisa

Za sirup:
150 ml soka od sveže isceđenih pomorandži ili soka od jabuka
2 pune kašike meda

Priprema:
Dunje oprati i osušiti.

Orahe i suvo voće sitno iseckati i izmešati.

Iz dunja izvaditi semenke i očistiti sredinu tako da imate malo veći otvor.
U svaki otvor staviti šestinu oraha i suvog voća ( ja sam koristila suve kajsije i suve smokve ), staviti po jedan klinčić,preliti sa rumom u koji ste sipali vanilu i med i sve sjedinili, posuti sa cimetom i muškatnim orahom i zabosti po jednu zvezdu anisa.

Uključiti rernu na 180°C da se zagreje.

Uzeti dublju posudu, koja ima poklopac a i ne mora, prekriti pek papirom i naređati napunjene dunje.Ako imate još tečnosti od ruma,preliti sa ostatkom po seckanom voću i orasima.

Poklopiti sa folijom, dobro ušuškati svuda okolo i peći tako poklopljeno pola sata. Posle pola sata otkriti i peći još 10 do 15 minuta dok vam malo ne porumene odozgore.

Moje su dunje bile dosta suve zato sam napravila ovaj preliv od soka pomorandže i meda. Staviti u šerpicu sok i med i kuvati da se vrlo malo zgusne.
Preliti sokom pre služenja.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Potekla mi voda na usta. Nisma videla da ima dunja još, ali ovo može i sa jabukama. Napraviću prvom prilikom, posebno mi se sviđa dodatak soka od narandže i meda.

    ОдговориИзбриши
  2. Kako primamnjivo, ove dunje izgledaju a i jesu prava delicija, draga Zorice nisi ih mogla bolje iskoristiti, odlične su !

    ОдговориИзбриши