среда, 6. јануар 2016.

Rizoto sa prazilukom i pinjolima

Idealan prilog uz meso ili ribu, ili može biti i samostalno jelo, uz neku salaticu.

Srećan vam Badnji Dan!!!


Sastojci:
200 g pirinač dugog zrna
2 kašike maslinovog ulja
2 struka praziluka ( samo beli i svetlo zeleni deo )
1 manja glavica crnog luka
1 čen belog luka
po ukusu so i biber
3 kašike sitno iseckanog peršuna
50 g tostiranih pinjola
750 ml povrtnog temeljca

Priprema:
Praziluk oprati i iseckati na tanke polumesece, crni luk očistiti i sitno iseckati na kockice, beli luk pasirati.
U veći i dublji tiganj ili šerpu sipati malo maslinovog ulja ( ili ulje koje koristite ) dodati sve tri vrste luka i pržiti na tihoj temperaturi dok ne omekša,povremeno promešati.

Pirinač isprati pod mlazom hladne vode ( mislim da je uvek debata,oprati ili ne oprati pirinač, ja ga uvek perem i to dokle god ne počne da voda bude čista, vi,kako hoćete ) i dodati u ispržen luk i pržiti zajedno, mešajući oko 2 do 3 minuta, ili dok pirinač ne bude staklast.
Naliti sa temeljcem, ali nemojte sa celom količinom, ne upijaju sve vrste pirinča podjednako tečnost, bolje je kasnije doliti još malo, ako je potrebno.
Promešati nekoliko puta, posoliti i pobiberiti po ukusu, ako želite možete dodati i malo vegetinog mediteranskog začina. Smanjiti temperaturu na tiho, poklopiti i kuvati dok pirinač potpuno ne omekša. Promešati,ali ne mora stalno.
Ako je potrebno,dodati još malo tečnosti.

U skuvani pirinač dodati sitno iseckan peršun i sve viljuškom izmešati i rastresti pirinač.
Pred služenje posuti sa tostiranim pinjolima.
Ovako pripremljen pirinač je još lepšeg ukusa kad se podgreje...


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар