субота, 20. август 2016.

Shakshuka sa mesom i plavim patlidžanom

Obožavam ovakva jela gde mogu fino da umačem sa hlebom u sos i u rovitio jaje. Pravila sam već shakshuku, ovo je na drugačiji način.


Sastojci:

1 kg plavog patlidžana
50 ml maslinovog ulja
1 velika glavica crnog luka,sitno iseckanog
6 čena krupnije sečenog belog luka
pola kašičice ljute tučene paprike
pola kašičice cimeta
pola kašičice cumina
2 pune kašičice paradajz pirea
1 puna kašičica pirea od paprika ili 1 puna kašika ajvara
300 g mlevene teletine ili govedine
po ukusui so i biber
1 veliki ili 2 manja paradajza
1 puna kašika seckanog peršuna
1 ili 2 jaja po osobi

Priprema:
Plavi patlidžan oprati,osušiti i izbockati nožem.
Peći ga na jačoj vatri na roštilju, i okrećući ih čim kožica pocrni.
Možete peći i u rerni, ispod gornjeg grejača, ali pazite da vam ne izgori i čim kožica počne da crni, okrenuti.
Ispečen / grilan patlidžan iseći na jednu stranu celom dužinom i ostaviti u cediljki da se ocedi i ohladi.
Oljuštiti od crne kožice i sitnije iseći na kockice, ostaviti da se još malo ocedi, dok vi pripremate sve ostalo.


U veći i dublji tiganj, sipati maslinovo ulje, dodati iseckan crni luk, tučenu ljutu papriku, cumin, cimet i beli luk i pržiti dok luk ne omekša, oko 5-6 minuta.
Dodati paradajz pire, pirre od paprika i propržiti zajedno sa lukom i sjediniti sve zajedno.
Dodati mleveno meso, ( ja sam koristila mlevenu teletinu ) pobiberiti u posoliti po ukusu,povećati temperaturu i pržiti sve zajedno dok meso ne pobeli.
Dodati sitnije isečen paradajz, ( ja sam ga prethodno oljuštila ) isečen plavi patlidžan i pržiti sve zajedno. Ako jelo bude pregusto dodati malo vode, ne više od 90 ml i krčkati još nekoliko minuta.
Napraviti udubljenje u masu od mesa, sipati po jedno razbijeno jaje, malo posoliti i pobiberiti i poklopiti sa poklopcem, da vam se jaja bolje isprže.


Sipati u tanjir,posuti sa sitnije iseckanim peršunom i poslužiti sa hlebom.


Prijatno!!!!

4 коментара: