субота, 8. октобар 2016.

Chorizo and chickpea stew sa pireom od paškanata

Ovo jelo se može napraviti i bez kobasica...obavezno poslužiti na posteljici od pirea sa celerom i paškanatom....ko od vas nije probao ovaj pire, probajte ga obavezno.


Sastojci za stew ( gulaš )
1 veća glavica crnog luka
1 manja šargarepa
1 manji paškanat
1 štapić celera
2 do 3 čena pasiranog belog luka
50 ml maslinovog ulja
150 g ljutkaste kobasice ( chorizo )
250 g skuvanog nauta / slanutka / leblebije
400 ml kuvanog paradajza ili konzerva fire roasted tomatoes
2 lovorova lista
pola kašičice suvog origana ili mešavine italijanskog začina
125 ml povrtne supe ili vode
po ukusu so, biber, suvi začin
1 puna kašika pirea od ljute paprike ili 2 kašike ljutog ajvara
Sastojci za pire od paškanata i celera
500 ml povrtne supe ili vode
4 paškanata
500 ml kokosovog mleka
2 grančice majčine dušice
1 glavica belog luka,presečena na pola
30 ml maslinovog ulja ili putera
1 mala ljutika
1 glavica celera
po ukusu so i biber

Priprema:
Prvo ćemo pripremiti gulaš ( stew ) i dok se on krčka onda ćemo napraviti pire od paškanata i celera ( sad mi je žao što ga nisam uslikala posebno )

U veću šerpu sipati maslinovo ulje.
Crni luk sitno iseckati. Šargarepu i paškanat očistiti te ih izrendati na krupnu stranu. Štapić celera iseckati što sitnije možete a beli luk pasirati i sve to staviti na zagrejano ulje i dinstati na nižoj temperaturi dok svo povrće ne omekša.

U omekšalo povrće dodati isečenu kobasicu na kolutove i pržiti je oko 5 minuta.
Dodati naut / slanutak, kuvani paradajz, lovorov list, origano, posoliti, pobiberiti, dodati suvi začin po ukusu,pire od paprike ili ljuti ajvar, naliti sa povrtnom supom ( ako je nemate možete da koristite vodu sa povrtnom kockom za supu ) sve dobro promešati,smanjiti temperaturu i krčkati dok se ne zgusne po vašem ukusu.Povremeno promešajte i ako je potrebno dodati još malo tečnosti.Pazite da vam ne izgori.
Pošto mi volimo da je pikantno ja sam pred kraj krčkanja dodala dve cele ljute feferone.
Ako vam je paradajz kiseo, dodati kašičicu šećera, ili po ukusu.
Ako hoćete možete izostaviti kobasicu. Kad je jelo gotovo, sipati u neku manju posudu, napraviti udubljenje, i tu razbiti po jedno jaje po osobi,posoliti, pobiberiti i peći u,prethodno zagrejanoj rerni, dok se jaje ne ispeče, po vašem ukusu.

Dok se gulaš krčka, napraviti pire.
U šerpu sipati maslinovo ulje ( ili ako hoćete, može i puter ) zagrejati te dodati isečenu na šnite, ljutiku i pržiti samo dok ljutika ne omekša, oko 5 minuta..
Za to vreme očistito koren celera,oprati i iseckati na kockice, dodati omekšaloj ljutiki,posoliti i pobiberiti po ukusu i naliti sa povrtnom supom samo da pokrije celer, zaklopiti i kuvati na tihoj temperaturi desetak minuta.
Za to vreme očistiti paškanat i iseći na kockice i ako je potrebno dodati još malo tečnosti i posoliti i pobiberiti i kuvati na tihoj temperaturi još dvadesetak minuta.
Probati da li je povrće kuvano i ako je kuvano, ocediti ga od viška tečnosti.

U manju šerpicu sipati kokosovo mleko,grančice majčine dušice i glavicu belog luka, koju ste oprali i presekli na pola i kuvati na tihoj temperaturi oko dvadesetak minuta.
Ostaviti malo tečnosti u kojoj se povrće kuvalo, oko 75 ml, možda vam neće trebati sve.
Mleko procediti od belog luka i majčine dušice.

U multi praktik staviti skuvano povrće, dodavati kokosovo mleko i ako je pregusto dodati i malo tečnosti u kojoj se povrće kuvalo i sve samleti u glatku masu.Ovo možete uraditi iz nekoliko puta i na kraju sjediniti sve zajedno i dobro izmešati.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Na tanjir staviti prvo pire od paškanata i celera, napraviti malo udubljenje u sredini i sipati preko pripremljen gulaš.
Posuti sa iseckanim peršunom i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Ovaj pire izgleda carski na tom raskošnom tanjiru. Ispobaću obavezno jer sam i inače u nekoj povrtnoj fazi i samo kombinujem.. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sandra, ja volim sve što je od povrća...ovaj pire je mnogo lakši od onog sa krompirom a volim i jedan i drugi...Hvala ti na poseti.

      Избриши