уторак, 18. октобар 2016.

Polen

Dobro je znati.



Polen,muški polni element cveta biljke,osnovna je sirovina od koje mlade pčele stvaraju mleč-materiju neophodnu za ishranu legla i matice. Usled nedostatka polena ukošnici,matica prestaje da nosi jaja,a pčele prestaju da luče vosak i grade saće.
Polen je prava riznica vitamina.Tu su pre svega vitamini B1,B2,B3,B5,B6,B7,B8,B9,B10,B11,B12,provitamin A,vitamini E,D i C.Takođe sadrži i brojne asencijalne aminokiseline,odnosno one koje organizam ne stvara sam pa moraju da se unose putem hrane,dvanaest masnih kiselina koje organizam ne može da sintetiše i minerale (kalijum,kalcijum,natrijum,magnezijum,gvožđe jod,fosfor,mangan,cink,selen nikal i dr.)Ovi minerali su neophodni za normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema,a ne treba zanemariti ni antioksidantno,antistresno i antialergijsko dejstvo.Enzimi koji ulaze u sastav polena kontrolišu brojne životne procese,ubrzavaju varenje hrane,učestvuju u razgradnji i sintezi hranljivih materija.Što više enzima unosimo u organizam hranom,naše telo dobija više energije i jača imunološki sistem.Od ostalih lekovitih materija tu su fitohormoni koji stimulišu rast,pa su naročito važni za decu,adolescente,trudnice i dojilje i lecitin koji smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi,snižava povišeni krvni pritisak,izgrađuje nervne ćelije,kožu i kosu i "podmazuje"zglobove.
Ogromno bogatstvo raznih dragocenih prirodnih supstanci koje sadrži polen,podstakjo je lekare da polen počnu da koriste i kao terapeutsko sredstvo u lečenju raznih oboljenja.Utvrđeno je,između ostalog da polen ima veoma dobar efekat u lečenju malokrvnosti,preranog starenja,arterijske hipertenzije,ateroskleroze,cerebralne skleroze,zatvora i smetnji u varenju.Može se koristiti i kao prevencija i za lečenje anemije.Podstiče rad štitne žlezde,odličan je u prevenciji osteoporoze,smanjuje klimakterične tegobe,reguliše rad prostate.
Polen povećava radnu sposobnost,normalizuje rad želuca,a preporučuje se naročito posle teških operacija i bolesnicima koji su zračeni rendgenom ili su lečeni velikim dozama antibiotika.Cvetni prah se može uzimati i u slučajevima premorenosti,naročito od intelektualnih napora,zatim kod oboljenja jetre(žutice) i nervnih depresija,jer poboljšava raspoloženje.
Preduslov za pozitivno delovanje polena je njegovo redovno i dugotrajno uzimanje.Trebalobi takođe znati da je mnogo bolje polen uzimati preventivno i tako sprečiti pojavu bolesti, nego čekati da do oboljenja dođe pa tek onda posezati za ovim.
Polenova zrnca mogu da se grickaju, a njihov gorak ukus može da se neutrališe kašičicom meda.Neki ljudi prah potope u mlak čaj ili mleko i ostave da odstoji nekoliko sati.
Polen je najbolje uzimati ujutro,15 minuta pre doručka.Za decu od 3-12 god.preporučuje se da se dnevna doza podeli na dva dela(jedan deo se uzima pre doručka,a drugi pre ručka ili večere).
Polen ne smeju da koriste osobe koje su na njega alergične.

1.HLADNO MLEKO SA MEDOM I POLENOM
Pomeša se 0,5 l,mlakog mleka,50 gr.meda,10 gr.samlevenog polena.Smešu ostaviti da odstoji 1 sat,a onda piti.Ovaj napitak ima visoko hranljiva i zdravstveno-zaštitna svojstva.

2.MLEKO SA POLENOM I SOKOVIMA

Potrbno je:0,5 l.mlakog mleka,sok od 1 pomorandže,sok od pola limuna,50 gr.meda,10 gr.samlevenog polena.U toplom mleku rastvoriti med i polen,ohladiti i dodati sokove.Ovo je multivitaminski napitak za rekonvalescente.Poboljšava imunitet,deluje povoljno na rast i
stumuliše umni rad.

3.KISELO MLEKO SA POLENOM

Izmešati 1 čašu kiselog mleka ili jogurta i 1 kašiku polenovog praha.Ovaj recept se preporučuje naročito starijim ljudima,jer blagotvorno utiče na funkciju jetre,srca i endojrinog sistema.

4.KISELO MLEKO S MEDOM,POLENOM I SOKOM OD ŠARGAREPE

Izmiksati 1 čašu kiselog mleka,sok od jedne mandarine,2 kašike soka od šargarepe.1 kašiku meda i 1 kašiku polenovog praha.Ovaj napitak je odličan za decu,jer popravlja apetit,dobro je sredstvo protiv anemije i poboljšava opšte stanje organizma.

5.NAPITAK ZA SPORTISTE

Pravi se od 1,5 l.mleka,200 gr.meda,50 gr.polena,1 jajeta,i soka od 1 limuna,paradajsa i pomorandže.Uzima se po nekoliko kašika.Brzo jača organizam sportiste i doprinosi potrebnoj psifičkoj koncentraciji,poboljšava fizičku snagu.Lako je svarljiv.Uzima se pola sata pre takmičenja.

6.PIĆE ZA LEPOTU
200 gr.šargarepe,1 oljuštena pomorandža,sok od pola limuna,kašika polena i kašika meda.Sve supstance izmiksati u kašu.dodati 2dl.mleka i kratko mutiti.Redovnom upotrebom ovog napitka očuvaćete zdrav i lep ten.Ova kaša-napitak može se koristiti i kao maska za lice.

7.NAPITAK MLADOSTI

Jednake količine polena i meda se pomešaju u čaši mlake vode i ostave na sobnoj temperaturi do sledećeg dana.Ovaj napitak je izvrstan za očuvanje zdravlja.Ima profilaktička i lekovita dejstva protiv anemije,gastritisa i povišenog krvnog pritiska.Napitak je i dobro umirujuće sredstvo.

8.JABUKOV KREM SA POLENOM
Divna,lagana poslastica.Brzo se pravi,vrlo je osvežavajuća i ima snagu prirodnih čari.Potrebno:2 jabuke,1 banana,kašika suvog grožđa,kašika oraha,kašika polena,kašika meda i šolja mleka.Mikserom načiniti finu gustu kašu.Garnirati kriškama od banane ili nekim voćem.

9.KREM OD JAGODA SA POLENOM

Ovo je lekovita poslastica.Zdravstveno-zaštitni značaj ima kod malokrvnosti(jagoda sadrži mnogo gvožđa),kod bolesnika sa obolelim srcem,jetrom i bubrezima (sir ima diuretična svojstva).Potrebno:Šolja švapskog sira,šolja izgnječenih jagoda,kašika meda,kašika polenovog praha.Sve dobro izmešati i garnirati jagodama.

10. NAPITAK OD POLENA
Na 3 litre (prokuvane) mlake vode dodati 170 gr.meda i 50 gr.polena uz dodatak 10 gr.pekarskog kvasca.Sve skupa izmešati drvenom kašikom i staviti na toplo mesto na temperaturu od oko 20-25*C.Posle 2-3 dana vrenja ostaviti još 5-6 dana da se slegne,a zatim pretočiti
i procediti u drugu staklenku.Napitak je odličan kako za umne,tako i za fizičke radnike,kako za zdrave,tako i za bolesne...Pije se po jedna
čaša pre ručka.
.
Jedna kolonija pčela proizvede oko sedam kilograma polena godišnje. Svakodnevno skupi od 50 do 250 grama ove neverovatne supstance.

Da vam je u zdravlje....


Нема коментара:

Постави коментар