четвртак, 27. октобар 2016.

Tart sa gljivama i sirom

Nekad baš nemam ideju šta bi za večeru, ovo mi je odlično za laganiju večeru, ili predjelo sa vašim gostima.


Sastojci:
450 g lisnatog testa
50 do 75 g izrendan gouda sir
1 jaje
Za fil od gljiva:
450 g gljiva po izboru
1 kašika putera
1 kašika maslinovog ulja
2 čena belog luka
majčina dušica
so, biber, suvi začin

Priprema:
Gljive oprati ili obrisati kuhinjskim papirom i iseći ih na krupnije listiće ( ja sam koristila baby bella gljive )
U tiganj staviti puter i maslinovo ulje i dobro zagrejati, dodati pasirani beli luk i gljive i pržiti dok sva tečnost ne uvri, kad je tečnost uvrela, povećati temperaturu i ispržiti gljive da porumene, pazite da vam ne izgori.
Posoliti, pobiberiti i dodati suvi začin ( ja koristim Mrs Dash suvi začin ) i sve dobro promešati.
Na kraju dodati majčinu dušicu i po želji može i malo seckanog peršuna. 
Ostaviti da se ohladi.



Rastanjiti lisnato testo da je oko 0.5cm debljine, na blago pobrašnjenoj radnoj površini.
Premazati ivice sa vodom, oko 2cm širine i preklopiti da napravite ivice na testu.
Ivice prremazati sa umućenim jajetom a dno izbosti viljuškom.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 5 minuta, tek da testo počne da se diže i suši.

Preko testa staviti svuda,osim ivica,pripremljene gljive i vratiti nazad u rernu i peći još desetak minuta ili dok vam ivice ne dobiju lepu zlatnu boju.
Izvaditi iz rerne, posuti sa sitno izrendanim sirom i vratiti nazad u rernu da se sir otopi, oko 2 do 3 minuta.

Ohladiti kratko, iseći na parčiće po vašoj želji i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!


1 коментар: