Peciva nikad dosta..ove kiflice su izuzetno lepe a meke su i sledećag dana...ja sam ih nosila prijatelju za slavu.
200 g hladnog putera
500 g brašna + 50 g
100 ml mleka
1 kašičica šećera
5 g suvog kvasca
125 g kisele pavlake
75 g pirea od jabuka
2 žumanca
1 kašičica vanilla paste
100 g prah šećera
9 g praška za pecivo
i još:
džem
prah šećer
Priprema:
Zagrejati mleko i šećer da bude mlako,dodati suvi kvasac, izmešati i ostaviti na toplom da se kvasac podigne.
U manju zdelicu staviti kiselu pavlaku, pire od jabuke, ( ako nemate pire od jabuka, povećajte količinu kisele pavlake na 200 g ) dva žumanca i vanila paste.izmešati sve zajedno.
Brašno, prah šećer i prašak za pecivo prosejati sve zajedno u jednu zdelu ( prosejati 500 g brašna a 50 g ostaviti sa strane za doradu testa )
Hladan puter isći na kockice i dodati polovinu brašna i utrljati puter u brašno da dobijete mrvičastu masu.
Sipati masu od kisele pavlake i nadošli kvasac i sjediniti sve zajedno sa varjačom i postepeno dodavati ostatak brašna.Kasnije ćete morati rukom da umesite testo.
Ja sve to radim sa mikserom.
Isipati umešeno testo na pobrašnjenu radnu površinu i uz dodavanje onog preostalog brašna, domesiti testo.
Testo treba da bude meko i vrlo malo lepljivo. Oblikovati testo u kuglu,premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u vanglicu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu sat vremena, da testo malo naraste. ( ovo testo neće da naraste kao kiselo testo,ali će malo da naraste )
Naraslo testo podeliti na 4 dela i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo u krug.
Iseći ih na onoliko dela koliko volite da su vam kiflice velike. Za ove kiflice je bolje da su male.
Filovati ih sa džemom, mlevenim orasima izmešanim sa belancima, nutelom...što god vi volite,zaviti ih u kiflice i ostaviti da odstoje dok se rerna greje.
Uključiti rernu na 160°C i peći ih ali treba da ostanu malkice rumene.
Ohladiti ih na žici, posuti prah šećerom, pomešanim sa vanilinim šećerom ili ih uvaljati.
Poslužiti uz kafu ili čaj.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар