Ovih dana sam bila jako zauzeta u kuhinji, kuvalo se po receptima cool chefice sa Coolinarike...Vukica ima izuzetno lepe, domaćinske recepte i bilo je teško odoleti im.Ja sam skuvala i nas dvoje smo pojeli 16 njenih recepata, od tih 16 izdvojiću nekoliko koje ću objaviti ovde na mom blogu, možda se dopadne i nekom od vas.
Ovo nije klasičan đuveč, nešto na tu temu, ali nama se jako, jako dopalo.
Sastojci:
400 g okruglog pirinča
1 kg piletne po vašem ukusu
3 glavice crnog luka
2 manja korena paškanata
4 do 5 šargarepe
3 čena belog luka
1 papričica
1 kašika paradajz pirea
po ukusu;so, biber, suvi začin,lovorov list.
Priprema:
Pirinač očistiti i skuvati posebno. Kad je skuvan, ocediti ga od vode i isprati hladnom vodom.
Posudu, u kojoj ćete peći pirinač, podmazati sa malo ulja i sipati pirinač,pobiberiti, posoliti i dodati malo suvog začina,sve zajedno izmešati i poravnjati pirinač.
Dok se pirinač kuva, pripremiti povrće.
U veći i dublji tiganj sipati nekoliko kašika ulja, dodati sitnije sečen crni luk i pržiti na tihoj temperaturi da malkice omekša, dodati očišćen i na kocke iseckan paškanat, šargarepu, očišćenu i na kockice isečenu, beli luk isečen sitnije i po želji, jednu ljutu papričicu i sve to dinstati zajedno nekoliko minuta i na kraju dodati piletinu, koju ste prethodno oprali i začinili po vašem ukusu, i isecite je na malo veće komade. Ja sam ovde koristila karabatake bez kožice i isekla ih na 3 dela.
Dinstati sve zajedno na tihoj temperaturi dok meso nije gotovo. na kraju dodati pire od paradajza, lovorov list, pobiberiti i začiniti po vašem ukusu.
Pripremljeno povrće i meso sipati preko poravnatog pirinča. Poklopiti posudu ili pokriti sa folijom, ušuškati okolo i peći u rerni oko pola sata, otklopiti i ostaviti da se kratko zapeče.
Pred služenje posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti sa salatom po vašem izboru.
Prijatno!!!
Za vas, koji ne jedete meso, ovo može da bude i vege recept, samo izostavite meso i po želji povećati količinu povrća ili dodati još karfiol, brokoli, kelerabu,prokelj..... ako koristite ovo povrće, dodati ga tek pred kraj dinstanja, jer ovoj vrsti nije potrebno dugo kuvanje
Hvala Petra...nama se ovo jako dopalo.
ОдговориИзбришиKada pogledam fotografije tvojih jela, ogladnim odmah, u momentu
ОдговориИзбриши