недеља, 9. октобар 2016.

Džem od jabuka

Ove godine sam napravila baš puno zimnice i kad sam videla recept za ovaj džem od jabuka, morala sam da ga isprobam....ako volite ukus cimeta i vanile, volećete i ovaj mirišljavi džem.


Sastojci:
1 kg očišćenih jabuka
40 ml soka od limuna
korica od jednog većeg limuna
100 g šećera
225 ml ne zaslađenog soka od jabuka
1 kesica vanilinog šećera
1 kašičica cimeta

Priprema:

Jabuke oprati, oljuštiti, očistiti od semenki. Kore i ono što ste očistili iz sredine, nemojte bacati i od toga ćemo napraviti nešto drugo.

U veću šerpu sipati ne zaslađeni sok od jabuka, limunov sok, izrendanu koricu limuna, vanilin šećer . šećer, cimet i dodati isečene jabuke na kockice i sve izmešati.


Staviti šerpu na ringlu i uključiti na jaku tempewraturu, kuvati oko desetak minuta, smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati još desetak minuta i na kraju smanjiti još temperaturu i kuvati, malo češće mešajući, još 5 minuta. Varjačom pritiskati komadiće voća da imate glatku masu, ali ostavite da ima po malo i komadići voća.

Tegle oprati i staviti ih u rernu da se osuše i zagreju. 
Vruć džem sipati u vruće tegle, zatvoriti, zaviti ih u neko ćebence i ostaviti ih da se potpuno ohlade. Kako se tegle hlade, čućete ono pucketanje, što znači da se vakumiralo.
Ohlađene tegle ostaviti u špajz.

kod mene je ostava u garaži

4 коментара:

  1. Dobro veče, super ideja. Jabuke obožavam u svakom obliku.

    ОдговориИзбриши
  2. Eh, vrijedne ruke Zoki! I ljubav, očito prema svima i svemu, koja još traje.(a i mi smo dio toga, zar ne?)

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam svima..Damira, u pravu si...jedan topli pozdrav i zagrljaj ti lete iz ove daleke zemlje...

    ОдговориИзбриши